Elmedin Konaković: BiH smo za ovih 100 dana vratili u fokus, postali smo nezaobilazan faktor

11
A. S.
Elmedin Konaković: BiH smo za ovih 100 dana vratili u fokus, postali smo nezaobilazan faktor
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Šef bh. diplomatije, Elmedin Konaković, održao je konferenciju za medije 100 dana rada na poziciji ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prvo je rezimirao 100 dana rada, a onda govorio o zaista brojnim susretima sa diplomatama širom Europe i svijeta.

"Nakon svih razgovora, Bosna i Hercegovina ima prijatelje svugdje u svijetu. Važno je imati one koji će željeti raditi. Mi smo se obavezali da ćemo biti prisutni u mjestima na kojima se donose važne odluke. Na 15 sjednica, usvojili smo preko 400 dokumenata. Ovo je najbrže izabrano Vijeće ministara, budžet usvojili odmah što je presedan, uglavnom su to sukobi", naglasio je Konaković.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Podvukao je da je za 244 miliona KM povećan budžet.

"Čaka 600 dokumenata smo zatekli u ladicama. Najvažnija stvar koju smo uradili, je da smo Bosnu i Hercegovinu vratili u fokus političke međunarodne scene. BiH je sada čimbenik na svim važnim mjestima. Za ovih 100 dana BiH smo vratili u fokus. Idemo na važne destinacije, što je bitnije, važni gosti nam dolaze koji su prethodnih godina BiH zaobilazili. Postali smo nezaobilazan faktor", podvukao je Konaković.

Elmedin Konaković: 100 dana mandata
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković: 100 dana mandata

Prema njegovim riječima, BiH je ponovno važan faktor, sudionik, čimbenik na važnim destinacijama gdje se donose krucijalne odluke o svjetskom, europskom ali i poretku unutar same BiH.

"Postali smo nezaobilazan faktor bez kojeg više nikada neće biti napisan nijedan izvještaj, nijedna raport, ništa što se nas tiče, a da sami u tome nećemo učestvovati. Impresioniram sam lakoćom kojom dolazimo do sagovornika, što potvrđuje koliko je ova zemlja interesantna i važna u svim geopolitičkim procesima, a koliko smo propustili prilika da je tako važnom činimo i održavamo - naveo je Konaković.

Kaže da nakon 100 dana vidi da su on i njegov tim dosta dobro radio. Elaborirao je susrete sa brojnim diplomata kako u BiH, tako i u svijetu.

"Imali smo važne sastanke, sa ministricom vanjskih poslova Njemačke. Tri puta sam se sastao sa ministrom Švedske koja predsjedava Europskom unijom. Dva puta sa ministrom Španije koja će preuzeti presjedavanje EU. Bio sam na sastancima sa Italijom, Turskom, Mađarskom, Bugarskom, predsjednikom Bugarske, ministrima svih zemalja regiona. Sa Tanjom Fajon sam u stalnoj smo komunikaciji, nekoliko puta smo se sastali", dodao je šef. bh. diplomatije.

Osvrnuo se na susrete da liderima iz zemalja sa Istoka te podvukao da je vraćen imidž Bosne i Hercegovine širom svijeta i odnose sa zemljama iz regiona.

Elmedin Konaković: 100 dana mandata
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković: 100 dana mandata

"Želim da to posebno naglasite - u Mostaru je na sajmu najveći utisak na mene ostavilo je obraćanje Ane Brnabić. Srbiji smo drugi najveći partner u koji izvozi, Hrvatskoj pri vrhu. Razvojem ekonomije možemo ponuditi bolji život građanima BiH", rekao je Konaković.

Elmedin Konaković objavio snimak i najavio konferenciju za medije sutra u 11 sati

Elmedin Konaković objavio snimak i najavio konferenciju za medije sutra u 11 sati

Planira posjetu Velikoj Britaniji.

"London nam je jako važan. Sastanak je 12. juna. Idemo i u Portugal. Planiram posjetu zemljama Zaljeva. Planiram posjetu Egiptu i posjetu Americi", dodao je Konaković.

Zatim je naglasio...

"Zakon o vanjskim poslovama je jedan od nultih prioriteta. Jučer smo održali sastanak koji nije bio praksa. Nemam problem niti sa jednim ambasadorom. To moram naglasiti. To su ljudi koji vrijedno rade, koji nas očekuju. Mi ne utičemo na izbor ambasadora. Danas imam sastanak sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i pojedinim ambasadorima", naglasio je Konaković, a zatim odgovarao na pitanja novinara, te dodao da se ne slaže sa Miloradom Dodikom u vezi 14 prioriteta za ulazak u Europsku uniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije