Elmedin Konaković na povratku iz Minhena: 'Članice EU žele da vide BiH u ovom procesu'

6
FENA
Elmedin Konaković na povratku iz Minhena: 'Članice EU žele da vide BiH u ovom procesu'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo "obavljenim poslom" na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je na povratku iz Minhena izjavio za Fenu da su na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu dominirale teme Ukrajine i Gaze, "a što se nas tiče iskoristili smo priliku u dva pravca, jedan je da informiramo članice Evropske unije šta se u BiH dešava i izvijestimo o pozitivnom napretku vezano za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i otvaranje pregovora sa Frontexom". 

"Zaista smo naišli na zadovoljstvo svih članica zemalja Evropske unije koje, čini mi se, žele da vide BiH u ovom procesu", kazao je Konaković.

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Po njegovim riječima, ovi se veliki skupovi koriste i za ostvarivanje boljih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su dalje, s kojima se ne možemo tako često susretati. Razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kanade, Islanda... Tu su, kaže, i neke stvari koje imaju dodirne tačke sa BiH, s Kanadom pogotovo oko saradnje s NATO-m i buduće integracije BiH u NATO.

"Mogu reći da smo zadovoljni obavljenim poslom, bio je veliki broj susreta na marginama. Tu su bile mnoge važne političke figure svijeta, predsjednici i premijeri zemalja, ministri vanjskih poslova. Mogu reći da je ova konferencija bila vrlo uspješna", rekao je.

Upitan da li možemo biti optimisti da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu sa Evropskom unijom u martu, Konaković kaže da ako se usvoje zakonio koji su u proceduri - o sukobu interesa, izmjene izbornog zakona u dijelu integriteta i zaštite izbornog procesa i zakon o sudovima - "onda bi mogli biti vrlo samouvjereni i sa puno optimizma dočekivati martovsku sjednicu Evropskog vijeća".

"Reakcije su bile vrlo pozitivne, većina traži način kako da BiH formalno započne pregovore, ali imamo mi taj dio svojih obaveza koje trebamo ispuniti i koje ovaj put zaista nisu tako zahtjevne. Mislim da je ono što se od nas traži jednostavna domaća zadaća i odgovornost domaćih lidera u ovom procesu je velika. Ne znam zašto bi bilo ko od nas uspio pokvariti ovakvu priliku. Onda stvarno ulazimo u velike probleme, prije svega ekonomske, koji će sigirno dalje prouzrokovati odlazak mladih ljudi iz BiH. A nadam se da o tome razmišljaju lideri političkih stranaka", zaključio je Konaković u izjavi za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije