Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

6
M. F.
Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka
AA / KJKP Gras

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) nedavno je objavila listu 10 najvećih dužnika po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), čija ukupna dugovanja premašuju 115 miliona KM.

Ovi dugovi, koji su se akumulirali do septembra ove godine, reflektuju ozbiljne izazove s kojima se suočavaju pojedini ključni sektori u zemlji, uključujući javni prevoz, proizvodnju, energetiku i građevinarstvo.

Na vrhu liste nalazi se Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS d.o.o. iz Sarajeva, čije dugovanje premašuje 27,2 miliona KM. GRAS, preduzeće zaduženo za javni prevoz u glavnom gradu, već duže vrijeme posluje u teškoj situaciji zbog dugogodišnjih finansijskih problema, neodrživog poslovanja i visokih operativnih troškova. Računi ovog preduzeća često su blokirani, a to dodatno otežava ispunjavanje obaveza prema državi i povjeriocima.

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Na drugom mjestu je Sarajevska pivara d.d., kompanija s dugom od 22,3 miliona KM. Iako je ova pivara jedna od najstarijih i najpoznatijih u Bosni i Hercegovini, suočava se s padom potražnje, a visok porezni dug odražava tešku ekonomsku situaciju unutar firme.

RU "Kreka" d.o.o. iz Tuzle, jedan od najvećih rudnika u zemlji, nalazi se na trećem mjestu s dugovanjem od 18,9 miliona KM. Rudnik se suočava s velikim izazovima, uključujući zastarjele tehnologije i pad proizvodnje, što je uzrokovalo nagomilavanje dugova.

Lista od deset najvećih dužnika
Foto: PrtScr: Lista od deset najvećih dužnika

Sljedeća na listi je BOSMAL d.o.o. Sarajevo, građevinska firma poznata po izgradnji luksuznih stambenih kompleksa. Uprkos uspješnim projektima u prošlosti, kompanija se suočava s financijskim problemima koji su doveli do duga od 13,5 miliona KM. Kriza na tržištu nekretnina značajno je uticala na njihove poslovne rezultate.

Elektroinstalaterska i građevinska firma Monter & Co d.o.o. iz Bijeljine našla se među dužnicima s dugom od 7,6 miliona KM, dok trgovačko društvo Hisar Trade d.o.o. iz Brčkog duguje 7 miliona KM. Ove firme, iako rade u različitim sektorima, suočavaju se s izazovima poput kašnjenja u naplati i niske likvidnosti, što dodatno opterećuje njihove bilanse.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine
Radiosarajevo.ba: Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Javni servis Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (RTV BiH), s dugom od 6,8 miliona KM, također se našao na listi. Nepostojanje efikasnog sistema naplate RTV takse i finansijski problemi u javnim servisima reflektuju se kroz rastuće dugove.

Među dužnicima je i Extrablatt d.o.o. iz Gradačca, ugostiteljska kompanija s dugom od 5,6 miliona KM. Restorani i ugostiteljski sektor širom zemlje suočavaju se s posljedicama smanjenja potrošnje i promijenjenih navika potrošača, što je uzrokovalo i ove dugove.

Na listi se nalazi i avio-kompanija FlyBosnia d.o.o. iz Sarajeva, koja duguje 3 miliona KM. FlyBosnia je osnovana s ciljem da bude značajan igrač u regionalnom avio saobraćaju, ali je pandemija COVID-19 zadala ozbiljan udarac ovoj industriji, što je rezultiralo nagomilanim dugovima.

Turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik
Foto: Biznis.info: Turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik

Posljednja na listi je kompanija Gulf Real Estate d.o.o. iz Hadžića, koja se bavi nekretninama. Njihov dug od 2,7 miliona KM ukazuje na izazove s kojima se suočavaju kompanije u ovom sektoru, uključujući smanjenu potražnju i pad vrijednosti investicija.

Ove firme, iako dolaze iz različitih sektora, dijele zajednički problem – rastuća dugovanja prema državi, koja predstavljaju ozbiljan izazov za domaću ekonomiju i oporavak ključnih privrednih grana.

Ostatak liste od ukupno 1.484 dužnika u javnom i privatnom vlasništvu, možete pogledati na linku OVDJE.

Lista deset najvećih dužnika UIO

1. KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo – 27.270.968,96 KM
2. Sarajevska pivara d.d. – 22.341.084,92 KM
3. RU "Kreka" d.o.o. Tuzla – 18.916.484,38 KM
4. BOSMAL d.o.o. Sarajevo – 13.489.687,43 KM
5. Monter & Co d.o.o. Bijeljina – 7.651.810,37 KM
6. Hisar Trade d.o.o. Brčko – 7.058.400,31 KM
7. Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (RTV BiH) – 6.813.674,35 KM
8. Extrablatt d.o.o. Gradačac – 5.633.840,20 KM
9. FlyBosnia d.o.o. Sarajevo – 3.019.546,01 KM
10. Gulf Real Estate d.o.o. Hadžići – 2.756.126,43 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije