Mještani Mokrog izrazili protest zbog prodaje zemljišta arapskim investitorima

37
Radiosarajevo.ba
Mještani Mokrog izrazili protest zbog prodaje zemljišta arapskim investitorima
Foto: Prtscr / Youtube / Protest mještana Mokrog

Stanovnici Mokrog, opštine Pale, nedavno su održali protest zbog informacija o potencijalnoj prodaji zemljišta u njihovoj zajednici arapskim investitorima.

Iako se pretpostavlja da je kupoprodaja izvršena u skladu sa važećim zakonima bh. entiteta RS, plan prodaje izazvao je zabrinutost kod dijela lokalnog stanovništva, koje izražava stavove protiv naseljavanja stranaca u njihovom okruženju.

Okupljeni građani iznijeli su svoje stavove i najavili mogućnost daljih akcija u slučaju nastavka prodajnog procesa.

Hoće li 2025. biti najskuplja godina u BiH? Sve veće cijene brašna, kafe

Hoće li 2025. biti najskuplja godina u BiH? Sve veće cijene brašna, kafe

Kako navode, radi se o 11 dunuma privatne zemlje u centru Mokrog kod škole. Tu su prema navodima, Arapi planirali graditi naselje sa više objekata, a mještani su organizovali okupljanje na kojem su iznijeli ozbiljne prijetnje s ciljem da spriječe prodaju, kako prenose mediji bh. entiteta RS. 

Izjave stanovnika Mokrog prenosimo u cijelosti: 

"Naše komšije Mićo Jokić i Milan Jokić hoće da prodaju Arapima zemlju. Ovdje ima i muslimanske zemlje, ali tim ljudima su nudili da kupe zemlju i oni nikad nisu htjeli da prodaju ni Muslimanu, ni Srbinu, a kamoli Arapu, a nama Jokići hoće da dovedu Arape u centar Mokrog i to im nećemo dozvoliti. Apelujemo na opštinu da im ne da ni priključak vode ni struje, ni da im daju pristup sa ekonomije da mogu dobiti put za ovu njihovu prokletu zemlju. I nećemo im to dati makar tijelima branili, ja bih glavu dao za ovu zemlju ovdje", kaže Ljubomir Prodanović, stanovnik Mokrog.

"Ovdje neće doći niko, to da smo načisto. Mogu oni prodati, ali čim ovdje neko dođe da radi nešto mi ćemo to zapaliti", kategoričan je Vojo Lopatić. Stanovnici Mokrog kažu i da su njihove komšije već prodale jedan dio zemlje na lokaciji Kadino Selo u samoj blizini Mokrog.

"U Kadinu selu ako se počne gradnja, nećemo im dati ni tu. Mogu oni to graditi, ali mi ćemo ti svim silama spriječiti", izjavio je Ljubomir Prodanović za BN.

Mještani Mokrog kažu da su pozivali komšije koji planiraju prodaju zemljišta Arapima na ovaj skup, ali da su im oni poručili da ne žele da dođu na razgovor sa njima i da ih to ne zanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Najnovije