Efendić otvoreno: 'Popustili smo, autoput se gradi ka Hrvatskoj, a ne prema Neumu'

18
Radiosarajevo.ba
Efendić otvoreno: 'Popustili smo, autoput se gradi ka Hrvatskoj, a ne prema Neumu'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Semir Efendić, obratio se javnosti povodom otvaranja poddionice autoputa Počitelj-Zvirovići. U svom obraćanju, Efendić je iznio oštru kritiku na račun političkih odluka vezanih za izgradnju autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Efendić je istaknuo da je izgradnja autoputa započela izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma za dionicu Sarajevo-Zenica, dok HT Eronet, iako u vlasništvu Vlade Federacije BiH, nije sudjelovao u financiranju.

Kada su se pojavili prvi rezultati u izgradnji, kreditori su pokazali spremnost da podrže projekte kao što je koridor 5C, ali su, kako Efendić navodi, političke odluke HDZ-a i popustljivost iz Sarajeva doveli do promjene smjera gradnje.

Jedan od najtraženijih bjegunaca koji je uhapšen na Jahorini pušten iz pritvora

Jedan od najtraženijih bjegunaca koji je uhapšen na Jahorini pušten iz pritvora

Prema njegovim riječima, umjesto nastavka gradnje autoputa prema sjeveru i Evropi, sredstva su preusmjerena za projekte u Hercegovini, uključujući dionicu od Mostara prema Hrvatskoj. Efendić je kritizirao odluku da se autoput ne usmjeri prema Neumu, jedinom gradu na moru u BiH, već prema Zvirovićima.

"Uzalud je rahmetli profesor Ibrahim Bušatlija objašnjavao da autoput mora ići prema Neumu, jedinom BH gradu na moru, a ne prema Zvirovićima, HDZ je svoje progurao. Posljedica toga je i ovaj bespotrebni most kojim je upropašten krajolik Počitelja, a ogromnu cijenu njegove izgradnje nisu platili ostaci Herceg-Bosne koji danas prave ceremoniju otvaranja sa Andrejom Plenkovićem, nego naravno građani Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona u kojem nema ni milimetra autoputa.

Dakle, autoput ne gradi se od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske. Ima li potrebe naglašavati da je trojka sastavljena od NiP, SDP i NS HDZ-u poklonila Autoceste Federacije BiH pored Cesta FBiH kojima odavno upravljaju, pa su sada počeli davati i imena mostovima po Federaciji BiH. Fali još jedino da na ovaj most postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći", rekao je Semir Efendić.

Izgradnja autoputa kroz BiH započela je izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma a na dionici Sarajevo - Zenica. HT...

Posted by Semir Efendić on Friday, August 30, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije