U srijedu otvorenje mosta u Počitelju: Na ceremoniji će prisustvovati Plenković, Nikšić

4
Radiosarajevo.ba
U srijedu otvorenje mosta u Počitelju: Na ceremoniji će prisustvovati Plenković, Nikšić
Foto: Autoceste FBiH / Poddionica autoputa Počitelj-Zvirovići

Svečano otvorenje poddionice autoputa Počitelj-Zvirovići održat će se u srijedu 4. septembra u 19 sati ispred tunela Hercegovina.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina nazočit će brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

U sklopu svečane ceremonije otvorenja prisutnima će se obratiti Denis Lasić, direktor JP Autocesta FBiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Plata vam ne traje koliko bi trebala? Donosimo pet koraka kako da je razvučete na čitav mjesec

Plata vam ne traje koliko bi trebala? Donosimo pet koraka kako da je razvučete na čitav mjesec

Ceremonija će započeti u 19 sati svečanim programom koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska muzika Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč, a program će voditi Sanja Pehar.

Presjecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena poddionica Počitelj - Zvirovići i most Hercegovina.  

Puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan kasnije, 5. septembra od 12 sati.

Vozačima napominjemo da će od 1. do 5 septembra na poddionici Zvirovići - Bijača biti obustavljena naplata cestarine iz tehničkih razloga prebacivanja otvorenog u zatvoreni sistem naplate cestarine.  

Predivan prizor: Objavljeni novi snimci bh. gazele u Počitelju

Predivan prizor: Objavljeni novi snimci bh. gazele u Počitelju

Podaci o poddionici Počitelj - Zvirovići i mostu Hercegovina

Most Hercegovina dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.

Prema metodi gradnje riječ je o kontinuiranom prednapetom armiranobetonskom mostu, sandučastog poprečnog presjeka, koji se gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Otvorenjem poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BIH direktno će se povezati sa Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Impresivan pogled: Pogledajte kako izgleda vožnja preko mosta Počitelj

Impresivan pogled: Pogledajte kako izgleda vožnja preko mosta Počitelj

Važnost ovog projekta ogleda se u tome što će potaknuti razvoj gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje.

Radove na mostu izvodio je konzorcij Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Nadzor nad gradnjom bio je povjeren kompaniji IRD Engineering S.R.L. (Italija), a posao projektiranja kompanijama IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo i DIVEL d.o.o. Sarajevo.

Izgradnja mosta financirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicisjkog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj - Zvirovići iznosi 101.379.722,70 eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30.439.551,76 eura bez PDV-a.

Prije svečane ceremonije, ispred tunela Hercegovina od 18:15 sati zainteresiranim predstavnicima medija bit će omogućeno uzimanje izjava od direktora JP Autoceste FBiH Denisa Lasića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšić i federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije