EBRD do sada u Bosni i Hercegovini investirao 2,3 milijarde eura

Radiosarajevo.ba
EBRD do sada u Bosni i Hercegovini investirao 2,3 milijarde eura
Foto: Vijeće ministara BiH / Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjednika EBRD-a u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zajedno sa
zamjenicima, ministrom finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodio predsjednik ove institucije Suma Chakrabarti, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio predsjedniku Chakrabartiju i
cjelokupnom timu Evropske banke za obnovu i razvoj i rekao da održavanje sastanka ove institucije u  Sarajevu predstavlja veliko priznanje Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je činjenicu da su ukupna ulaganja Evropske banke za obnovu i razvoj, do sada, 2.3 milijarde eura kroz 160 projekata.

Predsjednik Chakrabarti se također zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na velikoj angažovanosti Vijeća ministara na organizaciji Konferencije, kao i na gostoprimstvu i istaknuo da je godišnji sastanak odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj izuzetno važan događaj za Bosnu i Hercegovinu i za region u cjelini.

Rekao je da će godišnja Skupština Evropske banke za obnovu i razvoj koja se ove godine održava u Sarajevu biti jedinstvena prilika da se grad i zemlja predstave kao mjesto za biznis.

Predsjednik Chakrabarti je iskazao spremnost da se poveća obim investiranja u Bosni i Hercegovini u odnosu na ranije godine što je, kako je saopšteno, rezultat četverogodišnjeg zajedničkog rada ove institucije i Vijeća ministara.

Naglasio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj prijatelj Bosne i Hercegovine i stavio poseban akcenat na podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanje energetske učinkovitosti.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio predsjedniku Chakrabartiju na
angažmanu Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini i rekao da je rezultat te saradnje veliki broj implementiranih, izuzetno važnih, infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj zemlje. 

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su ocijenili da je Godišnji sastanak odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj 2019. godine u Sarajevu je jedan od najvažnijih događaja u Bosni i Hercegovini kojem je prijavljeno prisustvo preko 3.000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije