Postignut dogovor: Sarajevo neće ostati bez plina

F. Z.
Postignut dogovor: Sarajevo neće ostati bez plina
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je održan maratonski sastanak o aktuelnoj situaciji s transportom gasa

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je održan maratonski sastanak o aktuelnoj situaciji s transportom gasa. Sastanak je trajao skoro 10 sati, a mediji su na zakazanu pres konferenciju čekali od 15 sati.

Današnjem sastanku su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, kao i pomoćnik ministra energetike RS Milenko Totorović. U pronalasku rješenja posredovali su i federalni premijer Fadil Novalić, delegacija Evropske komisije, a zatražena je i pomoć Ambasade Rusije.

Sarajevogas: Plina ima još za sutra

KJKP Sarajevogas informisan je da "Gas Promet" a.d. u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj prestaje 1. oktobra 2019. godine sa obavljanjem usluge transporta za potrebe BH Gas doo Sarajevo, saopćeno je iz Sarajevogasa.

"Mogu dati radosnu vijest, postigli smo sporazum za dobrobit i države i entiteta. Želim svima da se zahvalim na saradnji. Ugovor je potpisan. Postigli smo ono što se odavno pregovara. Zao mi je što su neki spinovali", kazao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Direktor Gas prometa Milomir Draganić kazao je da su konačno postigli dogovor.

"Zbog nedefinisanja uslova transporta bio je problem. Postigli smo dogovor i odmah ću izdati nalog da se gas nesmatano isporuči", istakao je.

Pomoćnik ministra energetike RS Milenko Totorović istakao je da je ugovor potpisan i da će se raditi čitavu godinu.

"Ovo je sjajna vijest i za građane Istočnog Sarajeva, a ne samo Sarajeva. Dugo smo radili na zakonu i prednacrt zakona je u ministarstvu. To bi bilo dobro zbog toga da u budućnosti ne bi bilo sličnih situacija", pojasnio je.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić dodao je da uvijek dolazi na sastanke sa podacima i tabelama.

"Dobra vijest je da smo postigli dogovor i potpisali ugovor. Potpisan je ugovor sa Srbija Gasom. Sve je definirano i riješena su pitanja i oko Drine. Za dio od Zvornika je danas potpisan ugovor. Jedan od razloga za dolazak u ovu situaciju je što nije usvojen zakon na državnom nivou. Odmah po potpisivanju ugovora bit će pušten plin i građani neće ostati bez plina. Zahvaljujem se i EK, kao i premijeru Novaliću, kazao je Džindić.

Dodao je da ministar Šarović je potpisao sporazum s njim i ministrom Đokićem da se zakon usvoji.

"Od tog trenutka do danas nisam vidio da se išta uradilo da se to riješi. Ministar Šarović treba pustiti zakon u proceduru.
Da li će biti u tom obliku, da li će dobiti transformaciju, ja ne znam. To su pitanja za državnog ministra. Da je taj zakon usvojen, danas ne bi pričali o ovoj temi, nego bi pričali o recimo otpisu ratnog duga. Na dva segmenta je podijeljen transport. Od Šepka do Zvornika taj dio je bio tema današnjeg sastanka", poručio je.
 
Prema riječima Salkića, na terenu je stvoren osnov da se donese državni zakon.
 
"Glavni rezultat svega je da neće doći u pitanje isporuka gasa. Ovo je osnov s terena da se na nivou države riješi zakon. Južna interkonekcija je po direktivama koje je BiH preuzela kako bi imali više izvora", pojasnio je Salkić.
 
Direktor Gas prometa Milomir Draganić poručio je da je kompromis rezultat zakonodavstva.
 
"RS je regulirala zakone o gasu. U FBiH imaju uredbu i onda je logično da se gleda s različitih aspekata i zbog toga moramo praviti kompromis", istakao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije