Šarović: BiH mora osigurati više različitih izvora snadbijevanja gasom

Radiosarajevo.ba
Šarović: BiH mora osigurati više različitih izvora snadbijevanja gasom
Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje u Atini na Prvom godišnjem sastanku o energetskim prioritetima i liderstvu u istočnom Mediteranu, posvećenom sigurnosti snabdijevanja energentima, gasnim koridorima i budućnosti snabdijevanja naftom i gasom.

Isporuka plina BH Gasu prekinuta u utorak: Danas sastanak u resornom ministarstvu

Na današnjem ministarskom okruglom stolu posvećenom energetskim kretanjima u jugoistočnoj Evropi, posebno u gasnom sektoru, ministar Šarović istakao je da Bosna i Hercegovina kasni u donošenju odluka o uključenju u strateške gasne projekte koji se već realizuju i zahvataju prostor zapadnog Balkana, kao što je tzv. „Turski tok“ i Jonsko-Jadranski gasovod.

"U donošenju strateških odluka Bosna i Hercegovina treba da se vodi vlastitom potrebom da osigura više različitih izvora snabdijevanja gasom, što će donijeti i sigurnost u snabdijevanju, ali i veću konkurentnost po pitanju cijene gasa i korist za krajnje potrošače", istakao je ministar Šarović, naglašavajući da „ukoliko budemo razmišljali na ovaj način, nećemo, kao sada, morati voditi unutrašnju borbu u zemlji, o tome koji je gasovod prioritetniji“.

BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza koji se trenutno vrši preko jednog dobavnog pravca – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije