Džindić: Informacija da će FBiH ostati bez gasa 1. oktobra je spin

Radiosarajevo.ba
Džindić: Informacija da će FBiH ostati bez gasa 1. oktobra je spin
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Džindić i Salkić: Ugovor s Gas prometom nije istekao jer ga i nema

Na konferenciji za medije održanoj u vezi s aktuelnom situacijom snabdijevanja potrošača prirodnim gasom u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) rečeno je kako Ugovor s Gas prometom nije istekao jer ga i nema, javlja Anadolu Agency (AA).

Gas promet: Izgledno da će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez plina

Ministar rudarstva, industrije i energetike Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić kazao je kako je spin informacija da će FBiH ostati bez gasa 1. oktobra.

Podsjetio je kako je BH Gas kompanija koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije i redovno servisira svoje obaveze prema svim ugovorenim stranama.

„Ugovor s Gas prometom nije istekao jer ga i nema. BH Gas nema nijedan ugovor potpisan s Gas prometom koji je jučer saopštenje pustio kroz medije“, rekao je Džindić.

Naveo je kako ugovor sa Srbijagasom, kada se govori o transportnom ugovoru, ističe 30. septembra i na prijedlog Aneksa 21, kojeg je predložila uprava BH Gasa, a Srbijagas je dostavila informaciju da se, u većini slučajeva, slaže sa svim elementima tog Aneksa, osim s jednim, da traže da primopredaja gasa bude na sredini rijeke Drine.

Smatra da je to neprihvatljivo iz više razloga.

Dodao je kako je iz izvještaja o radu Agencije za energetiku Republike Srbije, navedeno da pristup prekograničnim kapacitetima Srbija ima dvije interkonekcije s gasovodnim sistemima susjednih zemalja, gasovodi Mađarska-Srbija (ulazna tačka) i Srbija-BiH (izlazna tačka Zvornik).

Pojasnio je kako to znači da primopredajna tačka jedino može biti u Zvorniku, odnosno prije izlaska iz države i ulazak u državu, a ne na rijeci Drini.

„Nemoguće je na takav način razgovarati o mjestu primopredaje“, kazao je Džindić i pozvao i resorno entitetsko ministarstvo energetike, ali i ministarstvo Republike Srbije da se sjede i razgovara kako bi se riješio spor oko Aneksa 21.

Osvrnuo se i na informaciju da uprava BH Gasa nije dogovorila količine gasa za 2019. niti najavila za 2020., Džindić je pokazao akte BH Gasa Srbijagasu 7. juna 2019. i 19. juni 2018. za narednu godinu.

„Količine koje su potrebne 182 miliona kubika, jedne i druge godine. Zvanično primljeno u kompaniju koja je nadležna za kontinuirano i sigurno snabdijevanje gasa“, rekao je Džindić.

Naglasio je kako se u skorijem periodu moraju riješiti dvije stvari, ratni dug za gas i neusvajanje državnog zakona.

Govoreći o ratnom dugu za gasa, podsjetio je na iznos od 104,8 miliona dolara.

„To je potrošila država BiH. Od tog trenutka, kada je formirana komisija koja je radila na usglašavanju duga, koliko 'otpada' na Federaciju, a koliko na entitet RS, to je urađeno i Vlada FBiH je potvrdila akt“, rekao je Džindić.

Dodao je kako je do danas samo Federacija vraćala dug koji je smanjen na otprilike 93 miliona dolara.

Direktor kompanije BH Gas Jasmin Salkić, kazao je kako je BH Gas u zadnje tri godine stabilizovao svoje poslovanje, a sve fakture i obaveze su plaćene.

„Kompanija koja je jučer pustila spin u medije, jednostavno ne postoji u pravnom prometu između BH Gasa i Srbijagasa. U 21 godini ta kompanija uopšte nema tu vrstu ugovora za transport“, rekao je Salkić.

Salkić je rekao kako Gas promet Pale nije ovlaštena da potpiše interkonekcijski ugovor jer nema državnog zakona.

„Po direktivama koje će morati BiH primjeniti u gasu, mora postojati kompanija koja će biti odobrena od strane državnog regulatora ili Predsjedništva, ovisno kako bude uređen državni zakon“, rekao je Salkić.

Smatra kako je trenutna situacija pritisak na BH Gas da se popusti u nekim stvarima, ali i Vladi FBiH da se vanzakonski završi neke stvari prije nego što dođe državni zakon.

Dodao je kako u posljednjih godinu intenzivno s USAID-om i kolegama iz RS-a rade na pripremama preporuka za novi zakon.

Poručio je kako nema razloga da dođe do prekida isporuke gasa, s obzirom na izvršene obaveze prema Srbijagasu, ali i svim transporterima.

Podsjećamo, preduzeće Gas promet s Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj, ranije je upozorilo da je, zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju, izgledno kako će potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa.

Iz Gas prometa su naveli kako, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac za potrebe potrošača prirodnog gasa u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti zaključio ugovor o transportu.

U ranijem dopisu direktora Gas prometa Milomira Draganića navodi se da je Gas promet 13. juna, u skladu s odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije