Tužilaštvo KS-a iznijelo materijalne dokaze u slučaju Dženan Memić

S. H.
Tužilaštvo KS-a iznijelo materijalne dokaze u slučaju Dženan Memić
Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju Dženan Memić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo završilo je s iznošenjem materijalnih dokaza koji su navedeni u optužnici kojom se Ljubo Seferović tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić, te njegov otac Ljubo za pomaganje.

"Danas smo vidjeli nastavak farse. Pravi dokazi su sakriveni. Nedavno sam u jednom gostovanju rekao da imam listu dokaza koji su sakriveni, znači prave dokaze. Ovo je danas bila farsa gdje su iznošeni troškovi vještaka. Sve su dokazali šta su do sad radili", rekao je okupljenim novinarima Muriz Memić, Dženanov otac.

"Bilo mi je čudno da trošimo toliko vremena na prilično jednostavne stvari. Način ulaganja dokaza je primjer kako ne treba raditi, to možda posluži budućim generacijama da znaju ubuduće kako se ulažu materijalni dokazi. O relevantnosti tih dokaza Sud će odlučiti u samoj presudi. Ovo što je rekao gospodin Muriz, mi čvrsto stojimo na stavu da je Dženan ubijen. O tome postoje dokazi i ti dokazi će kad-tad ugledati svjetlost dana. Dakle, neko je uveo embargo na istinu. To može trajati jedno vrijeme, traje još uvijek, ali prepustimo Sudu da završi ovaj dio postupka, a nakon toga ćemo sasvim sigurno doći do pravih aktera i do postupka koji će pokazati šta se tu noć desilo u Velikoj aleji", rekao je advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić u ovom slučaju. 

Na Kantonalnom sudu iz Tužilaštva su naveli kako je isprva vođena istraga o ubistvu Dženana Memića do 24. juna, što se vidi iz nalaza obdukcije Memića, ali je Tužilaštvo na osnovu prikupljenih dokaza utvrdilo da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Kao materijalne dokaze Tužilaštvo je uložilo zapisnik o uviđaju, te izvještaj o kriminalističko-tehničkoj obradi mjesta događaja, kao i fotodokumentaciju i crteže mjesta događaja na kojima se vide tragovi krvi i plastike.

Advokat optuženih Rusmir Karkin zatražio je da se materijalni dokazi prikažu preko projektora u sudnici, što je Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Igorom Todorovićem odbilo.

Opunomoćnik porodice Memić Ifet Feraget je nakon suđenja rekao kako je zahtjev odbrane da se materijalni dokazi izlažu na projektoru ispravan jer je suđenje javno i jer bi tako javnost mogla biti upoznata sa sadržajem istih. 

"Ne treba biti mnogo pametan pa uočiti da je Tužilaštvo onda kada je njima bilo odgovaralo koristilo čak i videozid da bi prezentiralo neke stvari. Danas Sud uopće nije donio rješenje, a bio je dužan zakonom. To ne treba ni predlagati, dokazi se tako i iznose. Sve bi tako bilo transparentnije, jer javnost i postoji u tom postupku da bi se kontrolisalo šta radi neko ko ima na državnu vlast. Zakon je za sve nas isti", rekao je Feraget.

Tužilaštvo je na današnjem ročištu također uložilo fotodokumentaciju i izvještaj krim-tehničkog pregleda mjesta na kojem je Ljubo rekao kako je tu s ocem Bekrijom popravljao kombi, na šta je odbrana uložila žalbu navodeći kako je na tom mjestu Ljubo oštetio zadnji dio kombija, te je advokat Karkin dodao kako su na tom mjestu pronađeni dijelovi kombija koji nisu bili predmet vještačenja. 

Sudsko vijeće postavilo je upit Tužilaštvu da li je na tom mjestu vozilo oštećeno ili popravljano, na šta je tužilac Meris Ćato priznao grešku prilikom iskaza, te je istakao kako je Tužilaštvo ovim izvještajem provjeravalo iskaze optuženog.

Kao materijalni dokaz priloženi su i nalazi vještačenja kojim je utvrđeno da kod stradalog Dženana Memića i njegove djevojke Alise Mutap nije pronađeno tragova alkohola.

Također, priložen je i ugovor o komisionoj prodaji kombija Seferovića Admiru Sphiću, te dosje za isto vozilo, zahtjev za registraciju i prijava poreza. 

Dostavljen je i Ljubin dosje u kojem je navedeno kako je Seferović prekršio zabranu upravljanja motornim vozilom, te kako se u izvodu iz kaznene evidencije koja je priložena vidi kako Ljubo ranije nije osuđivan, dok Bekrija jeste, ali i kako je Ljubo prekršio 200 puta Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja. Iz Policijske stanice Ilidža rečeno je i kako Ljubo nije tražio dozvolu da se kobne noći kreće Velikom alejom, što je također dostavljeno kao dokaz koje Tužilaštvo KS-a nije dostavilo u originalu.

Tužilaštvo je uložilo i dokaze o neurološkom vještačenju i stanju Alise Mutap o kojima su se vještaci ranije izjašnjavali na ročištima, te su dodali i dokaze o oduzimanju predmeta od MUP-a KS-a, zapisnik o pronalasku tragova s mjesta događaja, izvještaj o provedenoj rekonstrukciji, rješenje o naknadama trošenja vještačenja, nalaz obdukcije.

Advokat optuženih kritizirao je Tužilaštvo kako dokaze izlaže "zbrda-zdola", a ne onako kako stoji u optužnici.

Na zahtjev Tužilaštva da kao materijalni dokaz ulože zapisnik o ispitivanju Ljube Seferovića, odbrana je zatražila da se taj dokaz ne usvoji dok odbrana ne iznese vlastite dokaze i eventualno ispita optuženog, pri čemu su iz Tužilaštva zahtijevali da se odbrana izjasni odmah o saslušanju optuženog, navodeći kako će u svakom slučaju Tužilaštvo zapisnik koristiti pri unakrsnom ispitivanju.

Advokat Karkin se odbio izjasniti o tome hoće li Seferović biti saslušan dok odbrana ne završi izvođenje materijalnih dokaza navodeći kako ih je ponukalo da postave ovakav prijedlog jer su u pauzi koju je zatražilo Sudsko vijeće načuli njegov razgovor s klijentom.

On je također naveo kako će Sudu i Tužilaštvu dostaviti pismeni podnesak nakon što izvrši uvid u dokumente o pogibiji Dženana Memića, navodeći kako smatra da Tužilaštvo nije objektivno izvelo dokaze.

Karkin je najavio da će odbrana saslušati nekoliko svjedoka, tražiti nova vještačenja itd. 

Nakon što branilac izvrši uvid u sve dokaze koje je, prema Feragetovim navodima, Tužilaštvo selektivno izdvojilo za odbranu.

"Vidjeli smo da je Tužilaštvo lutalo, da se vodila istraga o ubistvu do 24. juna. Potrebno je izvršiti uvid u čitav niz spisa, jer je ovo postalo jako kompleksno. Ne bih želio reći bilo šta što će naštetiti mom klijentu. Mi smo na dobrom putu i žalosno je što sve ovo toliko dugo traje".

Glavni pretres je tim povodom danas otkazan i pomjeren za ponedjeljak, 17. jula s početkom u 10.00 sati.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije