Dva velika požara gorjela iznad trebinjskih naselja

0
Radiosarajevo.ba
Dva velika požara gorjela iznad trebinjskih naselja
Foto: Nezavisne novine / Vatrogasci ugasili požare

U trebinjskim naseljima Mostaći i Volujac su u toku prijepodnevnih sati pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje ugasili dva velika požara iznad naselja, gdje su ljudi palili vatre, pa se u Volujcu plamen oteo kontroli i razbuktio, prijeteći i kućama u romskom naselju Bijele Gomile.

Požarne linije su na oba lokaliteta, prema informacijama od vatrogasaca koji su stigli sa terena, obje bile dugačke oko dva i po kilometra, ali je, prema riječima Zdravka Kašikovića, komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, na Bijelim Gomilama bilo teže.

Tamo su Romi, na uzvišici iznad svojih kuća, palili otpad od dijelova kablova i drugih materijala iz kojih vade žice i dijelove koji su upotrebljivi kao sekundarne sirovine, pa im se vatra otela kontroli i zaprijetila kućama koje su vatrogasci uspješno odbranili.

"Zbog prijetnje kućama smo vatru najprije odbili od objekata, ali se ona proširila dalje prema polju, pa smo je suzbili djelujući iz dva suprotna pravca i izgorjelo je samo oko 300 kvadrata suhog rastinja, jer nije bilo usjeva", rekao je Kašiković po dolasku sa terena.

Vatrogasci su prije požara iznad romskog naselja ugasili i požar iznad naselja Mostaći, gdje je također uzrok bio ljudski faktor.

"Na ovom je lokalitetu opožareno bilo oko hiljadu kvadrata, ali smo i tu djelovali sa dva navalna vozila iz dva suprotna pravca i dobro vodom natopili teren, tako da smo sve ugasili", dodaje Kašiković.

Kaže da je teren iznad Mostaća dobro natopljen vodom, pa ne postoji bojazan da je vatra ostala negdje da tinja i da se ponovo razbukti, dok je oko kuća na Bijelim gomilama ostalo jedno vozilo da dežura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije