Vježba evakuacije i gašenja požara na Međunarodnom aerodromu Tuzla

0
Fena
Vježba evakuacije i gašenja požara na Međunarodnom aerodromu Tuzla
Foto: Fena / S današnje vježbe

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla danas je organizovana vježba "Bird strike 2022".

Riječ je o vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara koja se mora organizovati svake druge godine.

"Vježba nam koristi da spoznamo provjeru provodivosti plana u vanrednim situacijama. Na vježbi smo imali oko stotinu učesnika iz Civilne zaštite TK, Crvenog krsta TK, MUP-a TK, Ministarstva odbrane BiH, Granične policije, vatrogasnih jedinica i službenika domova zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije", kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla. 

Nakon simulacije pada aviona pristupilo se evakuaciji putnika i ukazivanju pomoći povrijeđenima, a potom su pripadnici vatrogasnih jedinica gasili požare. Sve je izvedeno efektno i zasigurno će vježba od nadležne komisije dobiti prolaznu ocjenu.

"Nezgode na aerodromima su izvjesne i zbog toga nam je važnost utreniranost ljudi, odnosno internih i eksternih kapaciteta", pojašnjava Dževad Halilčević.

Vježba je trajala sat vremena, a angažovana je i posada helikoptera Oružanih snaga BiH, koji su s mjesta nezgode prevozili povrijeđene do najbliže zdravstvene ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije