Upozorenja: Za loženje vatre i izazivanje požara, kazne i do 12.000 KM

1
L.S.
Upozorenja: Za loženje vatre i izazivanje požara, kazne i do 12.000 KM
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nakon mjera i blokada koje su bile na snazi u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa život se ponovno vratio na sarajevske ulice, ali i na izletišta. Sarajevo kao i drugi gradovi BiH puni su turista.

Iako je to sjajna vijest, nažalost, povećana je i opasnost od izbijanja šumskih požara jer je sve veći broj izletnika na planinama i izletištima, a među njima najviše je onih koji ne vode računa šta ostavljaju iza sebe. 

Kakve su kazne za izazivanje požara u šumama, loženje vatre na nedozvoljenim mjestima, kao i kako prijaviti pojedince koji svjesno izazivaju požar, bacaju otpad na nepredviđena mjesta i slično, za portal Radiosarajevo.ba pojasnili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP). 

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu, odnosno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, zabranjeno na udaljenosti do 150 m od ruba šume. Vatra u šumama i na šumskom zemljištu može se ložiti samo uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti i to na mjestima koja su obilježena od strane Uprave za šumarstvo, odnosno vlasnika privatnih šuma.

Uprava za šumarstvo dužna je obezbijediti svakodnevnu dežuru nadležne lugarske službe u šumama i na šumskom zemljištu koje je predviđeno za izletnike, a koja je u skladu sa zakonom dužna evidentirati svako nepropisno loženje vatre na otvorenom", ističu iz KUIP za portal Radiosarajevo.ba.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre napominjemo građane da odmah obavijeste vatrogasce pozivom na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122.

Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredaba za korisnike šume, ili drugo pravno lice koje loži ili dozvoli loženje vatre, predviđene su novčane sankcije od 10.000 do 12.000 KM, a za fizičko lice od 200 KM do 1.500 KM, što je propisano Zakonom o šumama KS.

"Napominjemo i da je zabranjeno obavljanje svih radnji koje oštećuju ili uništavaju zelene i rekreativne površine. Tu se misli na oštećivanje i uništavanje travnjaka, zasada i staza, klupa i korpi za otpatke, vožnju i parkiranje motrnih vozila, paljenje i loženje vatre, te odlaganje otpadaka izvan za to predviđenih mjesta. Građanima je na raspolaganju i Eko telefon (66 00 00) putem kojeg mogu prijaviti uočene nepravilnosti koje se odnose na komunalnu čistoću.

Ako je riječ o zaštićenim područjima prijave se mogu izvršiti putem telefona 033 201 112, u kojem slučaju će nadzor izvršiti rendžeri KJU za zaštićena prirodna područja. Ovi segmenti nadzora propisani su Zakonom o komunalnoj čistoći i Uredbom o održavanju javnih zelenih površina, a kazne su iste za rezidente i strance", napominju iz KUIP za portal Radiosarajevo.ba.

Za nepoštivanje navedenih zakonskih odredaba propisana je kazna za pravna lica u iznosu od 1.000 do 6.000 KM i odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM, dok kazna za fizička lica iznosi od 100 do 1.500 KM.

Prošlog mjeseca Skupština KS je utvrdila Nacrt zakona o komunalnoj policiji čiji je cilj sistemski urediti oblast komunalne čistoće. Navedeni zakon propisuje osnivanje Kantonalne uprave za komunalne poslove, te uređuje vršenje poslova komunalno-policijskog i komunalno-inspekcijskog nadzora i isti je u fazi javne rasprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije