Važna vijest za vozače u Sarajevu: Sada vam i kamera može 'napisati' kaznu

12
Radiosarajevo.ba
Važna vijest za vozače u Sarajevu: Sada vam i kamera može 'napisati' kaznu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo od sada vozači moraju biti oprezniji kada parkiraju automobil. Razlog je taj što su se počele postavljati kamere u blizini mjesta gdje je postavljen znak za nepropisno parkiranje i kazna vam može doći bez obzira je li vas policajac 'ulovio'. 

U periodu od januara do marta ove godine policijski službenici su vozačima u Kantonu Sarajevo uručili 27.022 prekršajna naloga radi neprepoisnog parkiranja. To je za 7.528 više u odnosu na prošlu godinu.

Upozorenje je dobilo 685 vozača, odnosno 45 više nego u istom periodu prošle godine, a specijalnim vozilom 'pauk' premješteno je 407 nepropisno parkiranih vozila, što je za čak 185 više nego prošle godine.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Iz MUP-a KS ovim povodom ističu da počinje projekat postavljanja kamera u blizini autobuskih proširenja na relaciji Ilidža - Baščaršija na koje se vozači često parkiraju ili zaustavljaju. Na ovaj način žele riješiti taj problem.

"Poduzimajući planske mjere i radnje na unapređenju ovog segmenta sigurnosti saobraćaja, koji se posebno odnosi na prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na autobuskim stajalištima uz glavnu gradsku saobraćajnicu na relaciji Baščaršija-Ilidža i obratno, Uprava policije je instalirala dvije kamere u blizini autobuskog stajališta "Socijalno", koje bilježe vozila zaustavljena ili parkirana na istom, te će se na takav način preventivno, ali i represivno djelovati na vozače koji čine navedenu vrstu prekršaja.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim i svrsishodnim, u planu je proširenje istog, na način da na više stajališta na pomenutoj relaciji, a koja su, u proteklom periodu, definisana kao stajališta gdje je ta problematika najviše izražena, budu instalirani uređaji koji će bilježiti vozila, odnosno, vozače u činjenju prekršaja kojim ometaju normalno odvijanje saobraćaja vozila javnog gradskog prevoza, ali i drugih učesnika u saobraćaju, obzirom da su vozači autobusa primorani iste zaustaviti u saobraćajnoj traci radi ulaska i izlaska putnika, dok stajalište bude zauzeto nepropisno zaustavljenim ili parkiranim vozilima.

Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da se suzdrže od zaustavljanja ili parkiranja vozila na autobuskim stajalištima, uz napomenu da će policijski službenici poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju opisanih prekršaja, uključujući i sankcionisanje za prekršaje zabilježene putem postavljene nadzorne kamere", navodi se u saopćenju iz policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije