Duraković: Odgovornost je na njima, a ne na nama, neka izvole i neka izgube

7
Radiosarajevo.ba
Duraković: Odgovornost je na njima, a ne na nama, neka izvole i neka izgube
FOTO: Facebook / Ćamil Duraković

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH i lider SNSD, rekao je kako je  dogovoreno da se na prvoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica pokrene smjena predsjednika Skupštine opštine Ćamila Durakovića zbog progona novinara.

Podsjećamo, prvu krivičnu prijavu za negiranje genocida podio je Ćamil Duraković protiv novinara RTRS-a, Branimira Đuričića.

Za portal Radiosarajevo.ba Ćamil Duraković komentirao je ovu najavu Dodika. 

"Nas šest koji smo iz Srebrenice podnijeli krivične prijav, mi nismo produkt političke volje Milorada Dodika, ni političkih stranka, već legitimne volje Bošnjaka koji su doživjeli genocid u Srebrenici. Kao produkt zakona Ćamil Duraković je na mjestu predsjednika skupštine općine Srebrenica, a ne kao produkt političke volje srpskih stranaka" , ističe Duraković. 

Naglašava kako zbunjuje Dodik, jer zakonom je propisano da ukoliko je načelnik Srbin, predsjednik mora biti Bošnjak.

"Mene je predložio kum u inicijativi Moja adresa Srebrenica u kojoj su sve stranke, dakle probosanske. Jedino taj klub može srušiti koncept tako što bi pristao na uslove Milorada Dodika i srpskih stranaka, a to je da će biti Bošnjak podoban njihovoj politici negiranja i politici opstruiranja svega i svačega što se tiče države Bosne i Hercegovine", pojašnjava Duraković. 

Da li će Milorad Dodik blokirati funkcionalnost lokalne zajednice i njegov načelnik, Duraković odgovara: 

"Mi svakako nismo htjeli ulaziti sa negatorima, znali smo te probleme, ušli smo na nagovor naših probosanskih političkih lidera, jer ne treba blokirati lokalnu zajednicu, život mora da se odvija dalje, bez obzira na sve. Mi smo pokazali našu spremnost, deblokirali lokalnu zajednicu, usvojili ključne akte za funkcionisanje lokalne zajednice i to ne zbog Mladena Grujičića ili Dodika već zbog našeg naroda i građana koji žive ovdje. Sada oni to žele blokirati", tvrdi Duraković. 

Poručio je kako je odgovornost na njima.

"Odgovornost je na njima, a ne na nama, neka izvole i neka izgube. Nema te opcije pod kojom bi Ćamil Duraković odustao. Ja ću reći hvala, ali ja moram ostati dosljedan kako prema našim mrtvima, tako i prema našim živim koji su me birali", kazao je Duraković za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije