Dodik prije sjednice NSRS-a: Dogovorena je smjena Ćamila Durakovića

9
Radiosarajevo.ba
Dodik prije sjednice NSRS-a: Dogovorena je smjena Ćamila Durakovića
Foto: Arhiv / Dodik i Duraković

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH i lider SNSD, neposredno pred početak Posebne sjednice NSRS rekao je da je visoki predstavnik prekršio zakone, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

"Mi smo protiv nametanja zakona. Putem odluke namećete zakon i na tom pitanju pala je politika EU, apsolutno su zgažena njena prava da mogu da govore o pravnoj državi.", rekao je Dodik.

On je rekao da je konsenzus koji je postignut u RS-u važan i još jednom ponovio da Christian Schmit, novi visoki predstavnik, nije izabran legalno.

Dodik je rekao i da je dogovoreno da se na prvoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica pokrene smjena predsjednika Skupštine opštine Ćamila Durakovića zbog progona novinara.

Podsjećamo, prvu krivičnu prijavu za negiranje genocida podio je Ćamil Duraković protiv novinara RTRS-a, Branimira Đuričića.

Prijave su uslijedile nakon odluke Valentina Inzka, kada je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojim je za negiranje genocida i drugih raznih zločina sa prostora Bosne i Hercegovine moguće dobiti od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije