Nebojša Vukanović pozvao Dodika: Abdiciraj kao Jeljcin svojevremeno

5
Radiosarajevo.ba
Nebojša Vukanović pozvao Dodika: Abdiciraj kao Jeljcin svojevremeno
Foto: Privatni album / Nebojša Vukanović

Narodni poslanik Nebojša Vukanović na pres konferenciji pred posebnu sjednicu NSRS je rekao da se zatvaranjem sjednice za javnost krši poslovnik, a komentarisao je i druge aktuelne teme kao što je prijedlog Milorada Dodika o koncentracionoj Vladi RS.

Vukanović je rekao da nikakva koncentraciona vlada u kojoj bi učestvovale i stranke opozicije ne dolazi obzir.

"Od Dodika se može prihvatiti da abdicira i povuče se kao Boris Jeljcin svojevremeno, a da nova generacija nekorumpiranih političara preuzme vlast," kaže Vukanović.

Osudio je izjavu predsjednika SNSD i srpskog člana Predsjedništva BiH koji je televiziju BN nazvao "antisrpskom i izdajničkom."

''Nedopustivo i sramno je prijetiti medijima. Stalno sam upozoravao da takav diskurs može dovesti do nesagledivih posljedica. Sutra će neko na ulici zbog takvih riječi napasti novinara ili snimatelja," izjavio je Vukanović.

Poslanik u Klubu SDS smatra da je politička kriza izazvana nametajem odluke Visokog predstavnika ''dogovorena izneđu Dodika, Incka i Bakira Izebegovića'', a da je Dodika više puta upozoravao da ne provocira međunarodnu zajednicu.

"On će se na kraju kao i uvijek povući i otići u Predsjedništvo i pogaziti odluku NSRS," smatra Vukanović.

Pozvao je SNSD raskinu koaliciju sa SDA u Srebrenici gdje je potpredsjednik Skupštine opštine Ćamil Duraković, koji je među prvima podnio tužbu za ''negiranje genocida'' protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića.

Vukanović je dodao i da je odluka da se današnja sjednica Narodne skupštine RS zatvori za javnost, u suprotnosti sa skupštinskim Poslovnikom.

Narodna skupštine RS-a danas će razmatrati izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika. Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, a trebalo bi da budu razmatrana po hitnom postupku, saopšteno je iz Narodne skupštine, piše Mondo.https://mondo.ba/Info/Politika/a1060827/Vukanovic-pozvao-Dodika-da-abdicira-kao-Boris-Jeljcin.html?fbclid=IwAR0FLCpF_fElS7l4tLLrF4ekw1JbT7v8OCfn8mbatL4nV1a8J6_AsdNC1o8

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije