Izetbegović: Ako će Dodik praviti referendum, bolje da što prije dođe do toga

26
Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Ako će Dodik praviti referendum, bolje da što prije dođe do toga
Foto: N1 / Izetbegović: Ako će Dodik praviti referendum, bolje da što prije dođe do toga

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da niko nema pravo narod ili entitet nazvati genocidnim, niti iko ima pravo vrijeđati bilo koga.

Izetbegović je u intervjuu za N1 poručio da će sjednica NSRS biti 'djetinjasti odgovor' na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koju je nametnuo Valentin Inzko. Također, Izetbegović je politiku Milorada Dodika ocijenio kao 'na momente kočijašku'.

Lider SDA je kazao da će BiH ući u jednu krizu, a njenu dubinu ne može da procijeni odmah.

“Da će biti bojkot, blokada, odmjeravanje nerava, nas i međunarodne zajednice, ovoga što radi Dodik. Prije ili kasnije je moralo doći do toga. Njegova politika je takva da sebi uzima prostor koji mu ne pripada, a da sužava prostor onima kojima pripada. Agresivna, na momente kočijaška politika, vrijeđaju se predstavnici međunarodne zajednice, Bošnjaci…”, rekao je Izetbegović.

“Neizbježno je da se vidi dokle to može ići. Je li zaista može Milorad Dodik napraviti neki referendum i pocijepati BiH, možda će on to prije ili kasnije uraditi. Kako će reagovati međunarodna zajednica, mi, Tužilaštvo, SIPA, OSA… Bolje prije nego kasnije da dođe do toga, a bolje prije i upravo na ovoj temi”, dodao je.

Izetbegović je rekao da nema govora da se u FBiH dešava išta slično kao što se dešava u RS, te da nema govora da ‘ima politike s naše strane koja liči na politiku Dodika’.

“Pustio sam da se ova stvar smiruje, sada je pod upalom. Neka prođe mjesec dana, svakako bismo bili na godišnjim odmorima. Ne treba provocirati balkanske inate. Razgovarat ćemo u septembru. Ako je FBiH voda do prsa, u RS je voda do nosa. Građanin RS je duplo više zadužen nego građanin FBiH, stanovništvo je starije, manje ima radne snage. Primanja radnika u FBiH je 20 posto više, nije im lako. Ne trebaju da proizvode krize, da se sudaraju s Ustavom i zakonom. Ne mogu da slave ratne zločince”, poručio je Izetbegović.

Za petak, 30. juli, najavljena je posebna sjednica NSRS, koja će biti zatvorena za javnost. Ipak, pojavile su se tvrdnje da će biti izmjena Krivičnog zakona RS kojima će se kažnjavati i do 15 godina zatvora neko ko kaže da je “Republika Srpska genocidna tvorevina” i slično.

Izetbegović je poručio da ‘očekuje tako neke djetinjaste odgovore’.

Ne možete zabraniti ljudima da kažu da se desio genocid, da je etničkim čišćenjem, rušenjem džamija i crkava nastao taj entitet, to je tako. Ne možete zabraniti naučnicima da to pišu, političarima da govore istine. Svi mi imamo pravo govoriti istinu u ovoj zemlji. Ali nemamo pravo nikoga vrijeđati. Ne možemo nazvati narod i entitet genocidnim. To ne možemo raditi, niti ćemo raditi”, rekao je Bakir Izetbegović.

Komentarišući izvještaj o Srebrenici kojeg je objavila Komisija iz RS, a gdje se navodi da genocida nije bilo, Izetbegović je rekao da ne kani zabranjivati konferencije.

“Neka pričaju šta god hoće. To je smiješan izvještaj koji je napravljen i plaćen od strane Vlade RS, niko u njega ne vjeruje. Nemamo pravo da negiramo presude suda koji je načinjen od UN. Nemamo pravo da glorifikujemo ratne zločince. To je hipoteka za mlade generacije, prije svega za mlade Srbe”, izjavio je lider SDA.

Poručio je svima da pogledaju zakon u Srbiji, koji je skoro pa prepisan kao i ovaj u BiH, te da su anticivilizacijske vrijednosti slaviti ratne zločince.

Inzka će naslijediti Christian Schmidt, a Izetbegović je rekao da ne misli da se Dodik boji novog visokog predstavnika.

“Boji se na kraju krajeva šta će se desiti sa entitetom koji je napravljen kako je napravljen. Boji se istine. Znaju šta se dešavalo. Potpuno je etnički očišćena RS od katolika i muslimana. Srušene bogomolje, preorana groblja, pobijeni, silovani. Onda dobiju 49 posto teritorije gdje je i Srebrenica. Oni se boje da će neko nekada pitati, kada se promijeni odnos snaga u svijetu, zašto je ovo urađeno. Oni se boje toga, zato se boje istine”, izjavio je za N1 Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije