NSRS / Dodik i njegova svita jedinstveni: Pročitajte zaključke koje su potpisali

30. 07. 2021. u 14:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 213

Partije iz RS-a sastale su se u ponedjeljak u Banjoj Luci, a nakon odluke visokog predstavnika Valentina Incka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS tada su usaglasile zaključke, a dokument je potpisan danas.

Svoj potpis na njega su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOSA, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske, pišu Nezavisne.

U zaključcima se navodi sljedeće:

- Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

- Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstvaniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

- Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

- U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

- Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u naredno periodu.

Zanimljivo je da je u danas usvojenim zaključcima nema rečenice koju je Čubrilović najavio u ponedjeljak na press konferenciji, a koja je glasila:

"Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svaku saradnju s visokim predstavnikom".

Ova je rečenica uzburkala duhove odmah nakon pressa.

Prema pojedinim tvrdnjama, u pitanju je bila nesretna Čubrilovićeva formulacija. Dio predstavnika iz RS-a govorio je da o prekidu saradnje s novim visokim predstavnikom, nije bilo decidno ni govora ni dogovora. Kakogod, ta je rečenica netragom nestala iz danas potpisanog dokumenta.

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju izmjene Krivičnog zakonika RS-a i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (23)