Dragan Čović: Inzko je došao kao prijatelj, a odlazi kao...

14
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Inzko je došao kao prijatelj, a odlazi kao...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na današnjoj press konferenciji u Sarajevu govorio je o odnosima u našoj zemlji, radu viokog predstavnika (u odlasku) Valentina Inzka, reformama, izbornom zakonu i drugim stvarima.

Istakao je kako je Izborni zakon odavno trebao da bude uveliko pri kraju i poručio je da HDZ pokušava da pronađe rješenje kako se ne bi ušlo u dosta dublju krizu.

Čović je, otkrio je, danas održao četiri sastanka s međunarodnim dužnosnicima i predstavnicima političkih partija u BiH.

"Današnji razgovori su bili dosta produktivni. Možda je vrijeme da u osmom mjesecu nastavimo razgovore i izbjegnemo nefunkcionisanje vlasti", rekao je on, ali nije ulazio u detalje o 'produktivnosti'.

Mišljenja je da je najgore stanje kada postoje institucije u kojima neko sjedi, a ne donosi nikakve odluke. 

Na pitanje novinara o RTV HB odgovorio je da je doživljava i kao druge javne televizije u BiH. Ističe da će on lično uvijek zalagati za pomoć ovoj televiziji.

O radu visoko predstavnika Valentina Inzka, Čović kaže da je on došao kao prijatelj.

"A odlazi kao neko ko je unazadio sve procese. Provodio je neku politiku koja nije bosanska. Očekujem da će s gospodinom Christianom Schmidtom biti bolja suradnja. Očekujem da će Ured visokog predstavnika što prije prestati s djelovanjem i da će bh. vlasti početi same da rade na projektima.

Volio bih da prijatelji koji dolaze iz vana, razmišljaju slično kao mi u ovom smjeru", kazao je Čović.

O trenutnoj političkoj krizi u BiH, nakon što su predstavnici političkih partija iz RS-a kazali da neće učestvovati u radu bh. institucija, Čović je istaknuo da je potrebno ovu krizu prepoznati kao krizu koja može ugroziti funkcionisanje BiH i da se partneri moraju okupiti za jednim stolom.

Poručio je da je nemoguće u BiH kazati da je jedna strana kriva za nešto, jer to nije tako.

Jutrošnja sjednica Vijeća ministara je otkazana, a predsjednik HDZ-a je stava da za ovo nisu krivi predstavnici političkih stranaka iz RS-a: "Ovo nije prvi put da se na ovaj način sjednice prolongiraju i dodao je da su to radile i druge političke opcije kada nisu htjele da dođu zbog nečega."

"Potrebno je prvo stabilizirati odnose, sve moramo biti u skladu sa dogovorom tri naroda. Vratit ću se ponovo na prijatelje iz međunarodne zajednice. Očekujem da nam oni pomognu, ali da ćemo mi sami donositi odluke. Moramo razumjeti da je svaki zločin, zločin bez obzira ko ga je počinio. 

Mišljenja je Čović da je potrebno raditi na izmjenama izbornog zakona i na promjeni ustava koliko je to moguće, potrebno je postići dogovor između političkih partija, jer na ovaj način možemo samo produbiti krizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije