Dunović: Što prije donijeti Zakon o upotrebi znakovnog jezika u FBiH

Radiosarajevo.ba
Dunović: Što prije donijeti Zakon o upotrebi znakovnog jezika u FBiH
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović primio je danas u posjetu predstavike Saveza udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH.

Sekretar Saveza, Sulejman Čaković iznio je probleme sa kojima se kao marginalizovana grupa, nažalost, svakodnevno susreću u našem društvu.

Najveći problem jeste istakli su nepostojanje zakona kojim bi se lako regulisala njihova prava i potrebe. Pokušali su ići korak  dalje u rješavanju problema, te su Vladi FBiH još prije par godina uputili Prijedlog Zakona o upotrebi znakovnog jezika u FBiH, koji nažalost nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Potpredsjednik Dunović u razgovoru je istakao da je poražavajuća činjenica ta što u našem društvu osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta nemaju adekvatne uslove za život.  Pozdravio je aktivnosti i predan rad Saveza udruženja, te činjenicu da su gotov prijedlog Zakona dostavili Vladi FBiH. Nada se da će u skorije vrijeme, kako Vlada, tako i Ministarstvo rada i socijalne politike, analizirati dostavljeni prijedlog kako bi što prije bio upućen u parlamentarnu proceduru.

„Zakonska regulativa u našoj zemlji ne prati često potrebe stanovništva koji se susreću sa životnim problemima, što većina političara pod hitno mora mijenjati. Naša obaveza je pomoći onima koji nisu zastupljeni adekvatno u društvu, a to ćemo najbolje uraditi ako sistemski pristupimo rješavanju problema“, kazao je Dunović.

Sastanku su prisustvovali i Jovo Ninić, stručni saradnik u Stručnoj službi Saveza i Tea Sidro, sudski tumač za znakovni jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije