Krug 99 / Dunović: Ratni ciljevi su na sceni i podjela BiH je evidentna

04. 02. 2018. u 15:12:00 Fena

Shares: 0

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je u nedjelju u Sarajevu da su političke blokade u BiH prisutne godinama, a u posljednjih pola godine su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu.

Dunović je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Političke blokade i građanska odgovornost", rekao da je svjestan da ta priča ide u dva smjera - nacionalna homogenizacija u izbornom procesu i drugi koji teče paralelno a to je "ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodile određene procese".

"Ratni ciljevi su na sceni i podjela BiH po etničkom principu je evidentna i procesi u pregovorima o izbornom zakonu jasno nas vode u tom smjeru", istakao je Dunović.

Dodao je da predstavnici nacionalnih stranaka trenutno samo ne mogu da se dogovore oko modela i time u predizbornoj kampanji prave homogenizaciju po nacionalnom principu.

Dunović je naveo da se u takvoj situaciji nameće pitanje da li je građanska odgovornost uopće moguća u društvu u kojem se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade.

Potcrtao je da je posljednja instanca odbrane BiH svaki pojedinačni građanin koji i na izborima mora odlučiti kakvu BiH želi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA