Potpredsjednik FBiH / Dunović: Riješiti probleme radnika Hidrogradnje

14. 02. 2018. u 11:54:00 Fena

Shares: 0

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović razgovarao je danas s predstavnicima radnika firme u stečaju Hidrogradnja d.d. Sarajevo te pozvao nadležne da što prije riješe njihove probleme.

Dunović je istakao da Vlada Federacije BiH u sadašnjem sastavu nije napravila problem u tom preduzeću, ali da ga, bez obzira što je naslijeđen, treba riješiti.

"U proteklih 90 dana ovi ljudi pokušavaju svoja prava ostavariti na ulici jer nadležni nemaju sluha da riješe njihove probleme", kazao je Dunović medijima nakon sastanka.

Istakao je da se problemi u Hidrogradnji javljaju već četiri mandatna perioda i da je krajnje vrijeme da budu riješeni.

"Od 2003. nemaju plaću s doprinosima, problemi su se ponavljali i preduzeće je 2016. godine otišlo u stečaj što kod nas znači da je to kraj, iako bi stečaj trebao značiti nešto drugo", rekao je Dunović.

Pozvao je premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića da pomognu radnicima Hidrogradnje u stečaju, ali i federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, jer su većina radnika bivši branioci.

Predstavnik radnika Hidrogradnje u stečaju Jasmin Arifić je kazao da je njihov osnovni zahtjev da se penzionišu 272 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje te da im se isplati osam, od 36 neisplaćene plate.

"Tražimo sastanak s nadležnima da se dogovorimo i da vidimo kako možemo riješiti naše probleme",  naveo je Arifić. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA