Milan Dunović: Ugrožena su prava i trudnica i ljekara u FBiH

Radiosarajevo.ba
Milan Dunović: Ugrožena su prava i trudnica i ljekara u FBiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je danas Ustavnom sudu Federacije BiH dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti sa zahtjevima za donošenje privremene mjere, i to za Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH za Zakona o radu FBiH.

Naime, potpredsjednik Dunović je mišljenja da se dijelom Zakona o zdravstvenom osiguranju osporavaju prava građana, a posebno osjetljivih kategorija društva, kao što su trudnice, porodilje i bolesna lica na obavezno zdravstveno osiguranje (dio odredbi člana 19. tačka 12. Zakona). Postojećim Zakonom se propisuju posebni rokovi isključujuće prirode sa trajnim dejstvom, s obzirom na gubitak prava na sticanje statusa osiguranika obaveznog zdravstvenog osiguranja.

To znači da, ukoliko radniku kojem je prekinut radni odnos, u propisanom roku (30 dana) ne bude uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa i popratna dokumentacija, čime mu je onemogućena prijava na evidenciju nezaposlenih u tom istom datom roku, taj radnik trajno gubi pravo na obavezno zdravstveno osiguranje i zaštitu sve dok je u statusu nezapsolenog lica. 

Postojeći Zakon ne pravi izuzetak ni kod osjetljivih kategorija društva kao što su npr. trudnice, porodilje ili bolesna lica. Ovakve vrste ograničenja u potpunosti su diskriminatorne prema svim građanima Federacije BiH, a osljetljivim kategorijama društva ne pružaju nikakvu zaštitu, te su i u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Kada je riječ o Zakonu o radu, potpredsjednik Dunović smatra da su trenutnim Zakonom diskriminirane određene kategorije radnika, te im je oduzeto pravo na sindikalno organizovanje. Posljednji primjer je diskriminacija ljekara u Tuzlanskom kantonu, te nedavna u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Ljekarima i stomatolozima se nije željela priznati reprezentativnost sindikata, te su svoja prava morali tražiti na način da su podnosili kolektivne ostavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije