Milo Đukanović: Velikosrpski nacionalizam maligno utječe na Crnu Goru

10
Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović: Velikosrpski nacionalizam maligno utječe na Crnu Goru
Foto: EPA-EFE / Milo Đukanović / Arhiva

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da prepoznaje demokratske kapacitete u Demokratama i Građanskom pokretu URA.

Period kada se Crna Gora dijelila na separatiste i unioniste je iza nas, sada se dijeli na one koji je žele u Evropi ili ne, kazao je Đukanović u emisji Teleskopija na RTCG, povodom aktuelne političke situacije u zemlji, piše CDM.

On je poručio da vjeruje da je u budućnosti moguće da dođe do široke koalcije.

Đukanović je poručio da su ljudi u Crnoj Gori zatečeni brzinom promjena u zemlji.

"Crna Gora je početkom 2020. godine ocjenjivana kao zemlja prosperiteta, nepokolebljivo na antifašističkom stanovištu, zemlja koja njeguje multikulturalnost. Od avgusta Crna Gora se opisuje sasvim drugim riječima – kao potencijalno žarište nestabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Đukanović.

“Nestabilnost proizvela je politika nove vlade. Problem da je promijenjena politika udarila na temeljne vrijednosti savremene Crne Gore. Ta politika ugrozila karakter Crne Gore kao građanske i suverene države”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Vlada sastavljena pod okriljem jedne vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve.

Dotakao se Đukanović i curenja informacija i kazao da je potkopano povjerenje NATO i EU partnera u Crnu Goru.

“Crna Gora je doživjela javno šamaranje od EU i Venecijanske komisije”, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik kazao je da je 30. avgusta počela sezona “ćeranja”.

“Ćera se sve što ima veze sa DPS. Ataci su razlog za zabinutost i razlog za reakciju koja uvijek nije jnstitucionalna”, kazao je predsjednik.

Kako je kazao, "velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom 'sprskog sveta' maligno utiče na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promijenjeno ime".

“Crna Gora je do sada pokazala da može sačuvati stabilnost i suverenost.  Jasno je da je situacija promijenjena nagore. Apsolutno smo odlučni da branimo tekovine Crne Gore. Smatram da je ova generacija koja živi u Crnoj Gori uradila životno djelo obnovom nezavisnosti i imamo obavezu da ne zaustavimo Crnu Goru na putu dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja”, rekao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora  posljednjih četvrt vijeka uspjela da sačuva mir kada mnogi u regionu to nijesu uspjeli.

“Vjerujem da ćemo zajednčkim naporima i uz podršku građana uspjeti da to uradimo ovog puta”, naveo je predsjednik.

On je ponovio da su i 2016. godine “apsolutno svojim sposobnostima” spriječili državni udar i nasilnu promjenu vlasti radi zaustavljanja puta u NATO.

To mu, kako je rekao, uliva povjerenje da će uspješno odgovoriti i ovom izazovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije