Đukanović odgovorio Vučiću nakon Rezolucije: Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru

Radiosarajevo.ba
Đukanović odgovorio Vučiću nakon Rezolucije: Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru
FOTO: Screenshot / Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio je o Srebrenici,te  reakcijama iz susjedne zemlje u usvojenoj Rezluciji.

"Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, te glasali za usvajanje rezolucije i za smjenu čovjeka koji je bio član vlade, a koji je pokušao negirati genocid u Srebrenici", rekao je Đukanović.

Napomenuo je da je to vrlo jednostavno za razumjeti.

"Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva", poručio je Đukanović.

"U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu, pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje", rekao je Đukanović.

Prokomentarisao je i jučerašnje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice", poručio je Đukanović.

Imao je posebnu poruku:

"Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid - zdravorazumska politika mora da ga osudi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije