Vučić o rezoluciji o Srebrenici: "Dok sam ja predsednik u Srbiji..."

15
Radiosarajevo.ba
Vučić o rezoluciji o Srebrenici: "Dok sam ja predsednik u Srbiji..."
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore "stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda" jer se u njoj, kako je naveo, "ne pominju pojedinci koji su počinili užasna dela".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara na svečanosti povodom Dana policije 20. juna, rekao da se sa donošenjem rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, o čemu su podnesena dva prijedloga, "neće saglasiti dok je predsednik Srbije".

Dva prijedloga rezolucije o Srebrenici trenutno su u Skupštini Srbije. Jednom se traži osuđivanje zločina, a drugom osuda genocida.

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke (NSS) koja je u parlament ušla kao dio izborne liste Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić, podnio je prijedlog Skupštini o rezoluciji kojom se osuđuju "zločini u i oko Srebrenice 1992. do 1995. godine", piše Radio Slobodna Evropa.

S druge strane, u prijedlogu rezolucije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, podnijetog 9. juna, navodi se da Srbija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida. Inicijatori prijedloga traže i da se poštuju sve pravosnažne međunarodne presude i predlažu da se 11. jul proglasi Danom sećanja na srebrenički genocid.

Zvaničnici u Srbiji još uvek u svojim izjavama ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, uprkos presudi međunarodnog suda.

Vučić je rekao da oni koji se u Srbiji zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici žele "da se dodvore nekim ambasadorima računajući da će da oni da ih dovedu na vlast na ovaj ili onaj način".

Predsjednik Srbije je rekao da je "potpuno jasno" da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament "protiv vitalnih interesa srpskog naroda".

"Reagovali smo mirno, nijednu reč nisam uputio niti me zanimaju, daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće", rekao je Vučić i dodao da se Crna Gora na taj način "meša u nešto što se te države ne tiče, jer Srebrenica nije u Crnoj Gori".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije