Država BiH će Ilijazu Pilavu isplatiti 6.607 eura

Fena
Država BiH će Ilijazu Pilavu isplatiti 6.607 eura
/ Ilijaz Pilav
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici prihvatilo Informaciju o konačnosti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Riječ je o predmetu "Pilav protiv Bosne i Hercegovine" te je VM BiH donijelo dva zaključka.

Po njenim riječima, jednim zaključkom se Ministarstvo finansija obavezuje da aplikantu Ilijazu Pilavu do 9. decembra 2016. godine isplati 6.607 eura na ime troškova.

"Drugim zaključkom je zaduženo Ministarstvo pravde da obaveze koje je Evropski sud za ljudska prava konstatovao, a to su povrede određenih prava aplikanta Ilijaza Pilava, uvrsti u Akcioni plan mjera zajedno s provođenjem presude 'Sejdić-Finci protiv BiH' i 'Zornić i ostali protiv BiH'", kazala je ministrica Borovac novinarima nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

To praktično znači, navela je, da je  taj sud ustanovio da su prava aplikanta povrijeđena u smislu što on, kao predstavnik konstitutivnog naroda, ne može da učestvuje na izborima za člana Predsjedništva BiH iz drugog entiteta zbog prepreke prebivališta.

Borovac je podsjetila da je Vijeće ministara BiH donijelo akcioni plan za provođenje ovih presuda, dodajući da vjeruje da će se ono što je Vijeće ministara uzelo u obavezu i izvršiti u roku koji je predviđen akcionim planom.

"Ovo je još jedna dodatna obaveza Ministarstvu pravde koje je nadležno za realizaciju tog akcionog plana i poštivanje rokova iz njega, da realizira i dio ove presude", istakla je ministrica Borovac. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije