Ilijaz Pilav: Nemam iluzije da će presuda biti provedena brzo

Radiosarajevo.ba
Ilijaz Pilav: Nemam iluzije da će presuda biti provedena brzo
/ Ilijaz Pilav
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dr. Pilav u izjavi za Patriju nakon ove vijesti kaže da je njegova "prva reakcija da je sve vrijeme govorio i očekivao da će biti ovakvo rješenje u ovoj presudi".

"Očekivao sam je upravo ovakvu i u moju korist. Pravno gledano drugačija odluka se i nije mogla očekivati, s obzirom da se već i u preambuli presude 'Sejdić i Finci' navodi 'slučaj Pilav'", kaže Pilav.

No, svjestan je da implementacija ove presude neće teći brzo.

"Ako me pitate za implementaciju naravno da nemam iluzije da će to biti tako brzo i niko ne zna koliko će prašine da na sebe primi i ova presuda kao i prethodne, ali imajući u vidu da smo zemlja koja ide putem euroatlanskih integracija sigurno da će jednog dana kada se otvori neko od poglavlja u tim pristupnim pregovorima u nekom od tih sadržaj biti i ova presuda. Sasvim je sigurno bez ikakve dileme da ukoliko želimo biti članica EU, a svi kažu da želimo, ova će presuda prije toga morati biti provedena", ističe dr. Pilav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije