Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Radiosarajevo.ba
Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH
/ Ilijaz Pilav
Sud u Strasbourgu donio je jutros odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Podnosilac tužbe Ilijaz Pilav, državljanin je Bosne i Hercegovine rođen 1964. godine u Srebrenici u Republici Srpskoj (jednom od dva entiteta koji čine BiH). Njegova tužba odnosi se na činjenicu da mu je zakonski onemogućeno da se natjeće na izborima za člana Predsjedništva BiH. Pilav se izjašnjava kao Bošnjak, pripadnik jednog od konstitutivnih naroda BiH. On je član Stranke za Bosnu i Hercegovinu i obavljao je nekoliko političkih dužnosti u Republici Srpskoj.

U 2006. godini on je podnio kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za člana Predsjedništva BiH. CIK je odbio njegovu aplikaciju na temelju činjenice da se on izjašnjava kao Bošnjak, što je suprotno odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH da predsjednički kandidat iz Repubnlike Srpske mora biti Srbin.

Pilavova žalba protiv te odluke je odbijena, i u septembru 2006. godine Ustavni sud BiH je odbio njegovu ustavnu žalbu. U 2010. godini Pilav je ponovo podnio svoju kandidaturu, koja je još jednom odbijena.

PILAV: NEMAM ILUZIJA DA ĆE PRESUDA BITI PROVEDENA BRZO

Pozivajući se na član 1 Protokola broj 12 (o općoj zabrani diskriminacije), Pilav se žalio da je ustavnu zabranu koja mu onemogućuje da se kandiduje na izborima za člana Predsjedništva BiH na osnovu njegove nacionalne pripadnosti ravna rasnoj diskriminaciji. On također navodi da je spriječen da glasa za pripadnika vlastite nacionalne zajednice za taj položaj, saopćeno je u četvrtak iz Evropskog suda za ljudska prava.

BiH je već dva puta izgubila spor pred Evropskim sudom zbog diskriminatornih odredbi Daytonskog ustava, u slučajevima Sejdić - Finci i Azra Zornić protiv BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije