BiH prekršila ljudska prava Ilijaza Pilava

Anadolija
BiH prekršila ljudska prava Ilijaza Pilava
/ Ilijaz Pilav
Sud u Strasbourgu donio je jutros odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku u predmetu “Pilav protiv Bosne i Hercegovine” prema kojoj je onemogućavanje Ilijazu Pilavu iz Srebrenice, koja je u bh. entitetu Republika Srpska, da se kandiduje na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine diskriminatorno.

U odluci koja je objavljena danas na web stranici Evropskog suda za ljudska prava navodi se da je ovakvim odnosom Bosna i Hercegovina prekršila član 1. Protokola 12. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Slučaj se odnosi na žalbu političara sa mjestom stanovanja u Republici Srpskoj (jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini), koji se izjašnjava kao Bošnjak, na činjenicu da je njemu zakonski bilo onemogućeno da se kandiduje za Predsjedništvo te zemlje. Sud je zaključio da je g. Pilav, koji se izjašnjava kao pripadnik jednog od “konstitutivnih naroda”, imao ustavno pravo da učestvuje na izborima za Predsjedništvo BiH, on bi morao napustiti svoj dom i preseliti u Federaciju BiH (drugi entitet u Bosni i Hercegovini) kako bi ostvario to svoje pravo. Sud smatra da je onemogućavanje g. Pilavu da učestvuje na izborima za Predsjedništvo BiH temeljeno na kombinaciji etničkog porijekla i mjesta stanovanja, što ukazuje na diskriminatorno ponašanje”, navodi se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava.

 

Ilijaz Pilav, ljekar iz Srebrenice, apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava predao je 2007. godine.Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, Ilijazu Pilavu je u dva narata, na izborima 2006. i 2010. godine, onemogućeno da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ranije je Evropski sud za ljudska prava donio presude u predmetima "Sejdić i Finci protiv Bih" i predmetu "Azra Zornić protiv BiH", u kojima je također utvrđeno kršenje ljudskih prava apelanata u odnosu na pravo da se kao pripadnici ostalih kandiduju za članove Predsjedništva BiH.

BiH do danas nije izmijenila Ustav i zakone kako bi provela pomenute presude i otklonila diskriminatorske odredbe iz svog izbornog zakonodavstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije