! / Drvar 27. jula obilježava 80. godišnjicu od podizanja ustanka

19. 07. 2021. u 18:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i komadanjem za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora.

Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije.

Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora. Do 1992. godine obilježavao se kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u istoriji BiH. Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti

Tim povodom, i ove godine, 27. jula u 11. sati održat će se centralna svečanost obilježavanja 80 godina ustanka naroda BiH. 

"Svi u Drvar. Dignimo jedinstveno glas u ime slobode, jednakosti, socijalne pravde... Tamo gdje je pukla prva puška protiv fašizma, neka pukne i naš glas protiv neofašizma. Dolazak u Drvar, glas je za BiH. Pokažimo da nas ima", poručili su iz organizacionog odbora Općine Drvar. 

Pozivnica - undefined

Općina Drvar: Pozivnica


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (19)