Bio je jedan od najbitnijih datuma u BiH, danas je zaboravljen: Šta je 27. juli

Radiosarajevo.ba
Bio je jedan od najbitnijih datuma u BiH, danas je zaboravljen: Šta je 27. juli
Foto: wiki / Dan pobjede nad fašizmom

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine podsjetio je da je kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i komadanjem za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora.

Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije.

"Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora. Do 1992. godine obilježavao se kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u istoriji BiH. Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti", navode iz SABNOR-a.

Ističu da, cijeneći da ideje antifašista iz 1941. godine, ideje slobode, jednakosti i socijalne pravde, jesu univerzalne ideje i ideje za kojima stremi i danas najveći broj građanki i građana Bosne i Hercegovine, smatraju svojom dužnošću skrenuti pažnju na tu činjenicu, jer partizanska borba i njihovi ideali rezultirali su slobodom i obnovom državnosti naše domovine nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta.

"U ime toga, svim antifašistima, te građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

U vremenu kada su temeljne vrijednosti ustanika od prije 79 godina ponovo ugrožene ovo je pravi trenutak da pozovemo sve Bosance i Hercegovce da se nadahnu odlučnošću ustanika iz 1941. godine i danas demokratskim sredstvima ponovo osvoje uskraćene slobode, jednakost i socijalnu pravdu.

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!", poručili su iz SABNOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije