SABNORBiH osudio napade na građane Sarajeva

Radiosarajevo.ba
SABNORBiH osudio napade na građane Sarajeva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

SABNORBiH je u današnjem saopćenju osudio napade na građane Sarajeva zbog komemoracije i odavanja počasti ubijenim Sarajlijama u periodu 1941-45.

"Još jednom se zahvaljujemo građanima glavnog grada, a posebno potomcima 10.000 žrtava, što su na častan i dostojanstven način 16. maja iskazali poštovanje prema našim sugrađanima, žrtvama fašističkog terora NDH.

Vijest iz Sarajeva o komemoraciji i misi u Katedrali objavili su svi svjetski mediji, uključujući i one najuticajnije kao što su BBC, CNN, The New York Times, Le Monde, Guardian... Svi mediji su prenijeli da se u Sarajevu istovremeno odavala počast i zločincima i njihovim žrtvama. Ova vijest imala je najveći globalni publicitet od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Pojedini mediji i politički zvaničnici u državnim institucijama su lažno i tendenciozno kvalificirali ovaj događaj kao “protest protiv mise”, pokazujući elementarno neznanje o tome šta je protest a šta komemoracija. Za SABNORBiH riječ 'protest' nije postojala ni prije, ni za vrijeme, a ni poslije 16. maja", poručili su.

Dodali su kako se napadima na građane Sarajeva, kao i zahtjevima za njihovo kažnjavanje pokušava legitimirati fašizam, a zabraniti antifašizm, odnosno, "zabraniti pravo na sjećanje i komemoriranje žrtva fašističkih zločina".

"Za razliku od mise, komemorativna šetnja je bila komemoracija, a ne politika. Politički je nekorektno i nedopustivo izjednačavanje fašizma i antifašizma konstrukcijom o totalitarizmimima. Radi se o dva vremenski različita konteksta. BiH je 16 dana nakon Evrope pobijedila fašizam, tako da do 25. maja 1945. postoje samo fašizam i antifašizam. Totalitarizam pripada historiji hladnog rata.

Fašizam i antifašizam su vrijednosti, kao zlo i dobro. Svako humano i demokratsko društvo, slobodni pojedinac i sve religije svijeta uče i podržavaju dobro kao najveću civilizacijsku i ljudsku vrijednost. Apsurdno je da u našem demokratskom diskursu 'advokati' fašizma optužuju građane Sarajeva za antifašizam, a neosuđuju zločine NDH i fašizma. Zavnobihovska Bosna i Hercegovina je dominantna ex-yu nasljednica antifašističke pobjede, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom. To je najslavnija činjenica i najveće civilizacijsko postignuće Bosne i Hercegovine u njenoj historiji.

Poražene snage iz Drugog svjetskog rata pokušavaju našu zemlju i njen glavni grad civilizacijski degradirati i nakon 75 godina svrstati na pogrešnu stranu historije. Pozadina i cilj te namjere je jasna kao dan – borba protiv antifašizma je, zapravo, rušenje države Bosne i Hercegovine, zajedničke domovine tri naroda i svih njenih građana", zaključili su iz SABNOR BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije