Grlić Radman: Propusti li se ovaj trenutak, BiH ulazi u veliku krizu

9
Radiosarajevo.ba
Grlić Radman: Propusti li se ovaj trenutak, BiH ulazi u veliku krizu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Radman Grlić

Zabrinut sam da bi, ako se propusti ovaj povoljan trenutak, moglo doći do velike političke krize u 2022. godini koja bi paralizirala institucije u BiH i zaustavila cjelokupan proces reformi, stoji u pismu koje je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, 26. maja poslao Josepu Borrellu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Na uvid su ga dobili i svi ministri vanjskih poslova članica EU te Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje, i Miroslav Lajčák, posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, a u njegovom posjedu je i Jutarnji.hr.

Hrvatski ministar piše Borrellu i kolegicama i kolegama dvije sedmice nakon što je Vijeće ministara održalo dvosatnu raspravu o Zapadnom Balkanu koja nije dovela ni do kakva pomaka kad je riječ o politici EU prema tom prostoru.

Osim što je zaključeno da se BiH ne smije raspasti, kako se predlagalo u jednom od serije non papera koji kruže od februara.

Ministar Grlić Radman navodi tri neriješena politička pitanja koja blokiraju put BiH prema EU. Prvo je pitanje izborne reforme i ograničenih ustavnih reformi. Stav je hrvatske diplomacije da dva problema, legitimna predstavljenost tri konstitutivna naroda i nediskriminacija svih građana u političkim institucijama, nisu isključiva. Slijedi teza koja možda i može izdržati pravni test, teško ali možda može, ali ne može politički.

Hrvatski ministar navodi da presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić-Finci (Rom i Židov kojima je Sud potvrdio da su im narušena ljudska prava jer se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo i Dom naroda zato što je to rezervirano samo za pripadnike konstitutivnih naroda) poziva na eliminaciju diskriminacije, ali ne i odbacivanje koncepta konstitutivnih naroda.

U nastavku pisma ministar Grlić Radman poziva na odlučno i usredotočeno djelovanje i onda navodi prijetnju političke krize, da bi zatim uslijedila rečenica:

"Uspjeha neće biti bez političke volje političkih lidera u BiH i njihove pripravnosti da budu dorasli trenutku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije