Dramatičan COVID skok u Sarajevu: Skoro uduplan broj novozaraženih

6
Radiosarajevo.ba
Dramatičan COVID skok u Sarajevu: Skoro uduplan broj novozaraženih
FOTO: AA / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 146), nakon što je laboratorijski testirano 1.075 uzorka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su se 152 osobe.

Četiri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Trenutno je na bolničkom liječenju 126 pacijenata, od kojih je 124 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,13 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 70 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 56. Na respiratoru je osam osoba (jučer šest), 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.678 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.U samoizolaciji je trenutno 2.469 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 71.574 osobe zaražene koronavirusom i 68.229 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 159, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 264", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 406 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 886 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 481 poziv, a obavljen je i 281 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije