Oglasio se Krizni štab Ministarstva zdravstva KS o pojavi omikron varijante

8
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Krizni štab Ministarstva zdravstva KS o pojavi omikron varijante
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Članovi Kriznog štaba FBiH

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopštavaju da su putem medija došli do saznanja da je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno 10 slučajeva zaraze Omikron sojem virusa, odnosno da o ovim slučajevima nisu zvanično obaviješteni Ministarstvo zdravstva, Krizni štab, niti Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Upućuju poziv svim građanima da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

"Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva sve građane Kantona Sarajevo kojima je isteklo tri mjeseca, ako nisu bolovali Covid-19 i šest mjeseci ako jesu bolovali, na vakcinaciju trećom booster dozom na punktovima u KS.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Napominjemo građane da vakcinaciju mogu obaviti u bilo kojem domu zdravlja na području KS, bez obzira na mjesto prebivališta", navodi se u pozivu također.

S obzirom na slab odziv zdravstvenih radnika na vakcinaciju booster dozom, iz Kriznog štaba apeluju na menadžmente zdravstvenih ustanova u KS da provedu pojačane aktivnosti radi vakcinacije zdravstvenih radnika, jer dolaze u kontakt sa pacijentima.

Iz Kriznog štaba i Ministarstva zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

"Vakcine nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitaliziranih pacijenata su nevakcinisani", poručili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije