Tri smrtna slučaja u KS od posljedica COVID-19 virusa

0
Radiosarajevo.ba
Tri smrtna slučaja u KS od posljedica COVID-19 virusa
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 164 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.189 uzoraka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 108 osoba.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 120 pacijenata, od kojih je 107 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,17 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 74 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 46. Na respiratoru je sedam osoba, 13 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.538 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.166 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 70.764 osoba zaraženih koronavirusom i 67.574 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 124, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 206", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 336 pacijenata, od kojih je devet transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 828 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 482 poziva, a obavljeno je i 214 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su vakcinisane 792 osobe.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Takođe, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije