Drama u Domu zdravlja u Hadžićima: Fizički napao laboranta, prijetio mu smrću

4
Radiosarajevo.ba
Drama u Domu zdravlja u Hadžićima: Fizički napao laboranta, prijetio mu smrću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer na Twitteru kazao da je zdravstveni radnik napadnut na radnom mjestu, oglasio se Sindikat Zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ove institucije pojasnili su šta se dogodilo.

"19.08.2021.godine je u prostorijama JUDZKS, OJ Hadžići, osoba F.B, a koja je bila u pratnji pacijentice koja pripada OJ Ilidža, brutalno fizički i vulgarno uz prijetnje smrću, napala laboratorijskog tehničara OJ Hadžici.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Napadu je prethodila činjenica da pacijentica u čijoj pratnji je bila osoba F.B., a koja pripada OJ Ilidža, nije posjedovala uputnicu za laboratorijsku pretragu radi koje je umjesto u OJ Ilidža, došla sa pratnjom u OJ Hadžići. Naš laboratorijski tehničar je predložio pacijentici da, ili zamoli nekog od ljekara na porodičnoj službi OJ Hadžići, da po uvidu u elektronski karton kreira potrebnu uputnicu ili da kontaktiraju OJ Ilidža kako bi se ista kreirala i ‘’pustila’’ u sistem.

U oba slučaja, pacijentici usluga nije uskraćena niti je vraćena bez iste, već joj je objašnjeno da laboratorijiski tehničar bez uputnice ne može znati koje se pretrage traže, odnosno koju vrstu epruveta i reagenasa za analizu treba koristiti i da o tome odlučuje isključivo nadležni ljekari, a ne laborant.

Osoba koja je bila u pratnji je prvo verbalno i vulgarno remetila red i rad cijele službe, prijeteći smrću prisutnima, naglašavajući kako će od njih napraviti primjer svim zdravstvenim radnicima, ujedno ponovno napominjući da ukoliko pozovu policiju, da će onaj ko to uradi biti ubijen.

Jedan od laboratorijskih tehničara je ipak bio primoran da pozove policiju jer je situacija koju je kršeći mnoge druge zakone i odredbe Zakona o pravima i obavezama pacijenata, osoba iz pratnje pacijentice kreirala, uznemirila i preplašila desetine ostalih pacijenata koji su se nalazili u tom prostoru i naravno uposlenike ove službe.

Osoba iz pratnje je prvo udarcem nogom u predijelu ruke, oborila kolegu pri čemu je i mobitel kojim je pokušao da pozove policiju izbačen iz njegove šake, a odmah nakon toga je ‘’skočila’’, na kolegu i uhvatila ga u klinč koji je trajao skoro minutu i pri čemu je kolegi onemogućeno disanje sa jasnim i svjesnim pokušajem što bržeg prekida životnih funkcija - ubistvom.

Kolega je uspio da se otme iz pokušaja 'davljenja', međutim osobu iz pratnje to nije spriječilo da nastavi sa nanošenjem povreda ovom kolegi u smislu neprekidnog udaranja pesnicama u predijelu glave i nogama po cijelom tijelu.

Policijska uprava Hadžići nalaze se tridesetak metara od zgrade OJ Hadžići. Iako je za vrijeme trajanja ovog napada na našeg kolegu , drugo osoblje tri puta pokušavalo telefonski da policajci iz obližnje policijske uprave dođu i prekinu ovaj napad, to se nije desilo.

Kolega laboratorijski tehničar je pješke napuštajući OJ Hadžići, prešao tih tridesetak metara između zgrade OJ Hadžići i zgrade policijske uprave Hadžići, a osoba iz pratnje pacijentice je nastavila sa nanošenjem povreda sve dok kolega nije doslovno došao pred samu zgradu policijske uprave Hadžići.

Fizički nasrtaji na kolegu i nanošenje povreda od strane osoba iz pratnje pacijentice su prestali tek kada su se oboje našli na samim vratima policijske uprave Hadžići.

Napominjemo da je kolega laboratorijski tehničar koji je pretrpio ovaj brutalni fizički napad, osoba sa preko 16 godina staža u našoj ustanovi, nikada se protiv njega niti usmeno niti pismeno nije podnijela bilo kakva žalba ili primjedba od strane pacijenata i kolega, radio je u nekoliko naših OJ i na raznim drugim poslovima gdje je prepoznat kao iznimno požrtvovan i savjestan, odgovoran, educiran iznad kompentencija za koje je odgovoran.", pišu iz Sindikata.

Dodaju da je osoba koja je izvršila ovaj napad vrlo brzo puštena na slobodu.

"Iznenađujuće, Policijska uprava Hadžići je u skladu sa saznanjima sa kojima raspolažemo, pustila na slobodu osobu koja je izvršila ovaj fizički i verbalni napad praćen ponovljenik prijetnjama ubistvom na kolegu, prije nego je kolega dostavio zvanične nalaze sa KCUS službi koje su izvršile potrebno obradu uzrokovanu ovim napadom.

Tražimo od PU Hadžići da javnosti objasni razloge radi kojih je napadač pušten na slobodu prije nego su dostavljeni zvanični nalazi o vrsti i težini povreda koje su nanešene našem kolegi."

Upozoravaju da ovo nije prvi, a vjerovatno neće biti ni posljednji napad na zdravstvenog radnika, posebno zbog činjenice da se napadači ne sankcionišu adekvatno.

Pozivaju da zdravstveni radnici konačno dobiju zaštitu na poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije