Federalni inspektor fizički napadnut tokom kontrole vozila

1
Radiosarajevo.ba
Federalni inspektor fizički napadnut tokom kontrole vozila
Foto: FUZIP / Napad na inspektora FUZIP desio se u Neumu

U toku obavljanja inspekcijskog nadzora nad teretnim vozilom u mjestu Meteriz, na ulazu u općinu Neum, suvozač je u petak fizički nasrnuo na federalnog inspektora za cestovni promet. 

Kako je navedeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) , tom prilikom uništen je službeni laptop, a suvozač je oštetio i dio službenog vozila FUZIP-a, nakon čega se, s vozačem zatečenim u prekršaju, vozilom udaljio s mjesta događaja.

Kako navode iz ove institucije, inspektor FUZIP-a je o ovom događaju odmah obavijestio nadležnu policijsku upravu, čiji su pripadnici nakon kratkog vremena došli na mjesto događaja, sustigli i priveli napadače, te poduzeli daljnje radnje iz svoje nadležnosti, o čemu su upoznali i nadležno tužilaštvo, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

Federalna uprava za inspekcijske poslove najoštrije osuđuje najnoviji napad na federalne inspektore i pokušaje da se izuzetno drskim i nasilnim ponašanjem spriječi provođenje zakona u toku obavljanja redovnih inspekcijskih poslova, a prijetnjama i napadima na ovlaštena službena lica izuzme iz zakona i prekršajne odgovornosti.

Podsjećaju kako je napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti krivično djelo i očekuju daljnje postupanje nadležnih policijskih i pravosudnih organa u smislu provođenja istrage i pokretanja krivičnog postupka protiv napadača iz Neuma.

Također, iz FUZIP-a se zahvaljuju pripadnicima Policijske uprave Neum na brzoj intervenciji i reakciji na ovaj nemili događaj koji, srećom, nije završio i težim epilogom po zdravlje i život napadnutog inspektora.

Navedeno je kako Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje opredijeljena da svojim postupanjem u službi jačanja pravne discipline i razvoja kulture poštivanja pravnih propisa bezrezervno doprinosi uspostavi visokog stepena pravne sigurnosti i unapređenju vladavine prava, za kolektivnu dobrobit svih građana i pravnih subjekata u FBiH, naglašeno je u saopćenju iz FUZIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije