Drama na Vrelu Une: Građani tijelima spriječili nastavak uzurpacije i uništavanja bosanske ljepotice

6
Radiosarajevo.ba
Drama na Vrelu Une: Građani tijelima spriječili nastavak uzurpacije i uništavanja bosanske ljepotice
Foto: Printscreen / Drama na Vrelu Une

Nastavlja se borba građana za rijeku Unu!

Predstavnici investitora koji žele graditi mini hidroelektranu (mHE) na Vrelu Une, jutro su sje pojavili na lokaciji u namjeri da nastave uzurpaciji i uništenje Une nastavkom radova, potvrdili su iz Fondacije za društvene promjene-ACT.

„Hrabri i odlučni mještani su ih spriječili u tome. Ubrzo su predstavnici investitora napustili lokaciju da kako javljaju naši saborci i saborkinje s terena, podignu krivične prijave protiv aktivista“, navodi ACT.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

Već mjesec dana traje borba za opstanak rijeke Une. Mjesec dana je to tišine i nezainteresiranosti organa Bosne i Hercegovine koji se, očito je, ne brinu za posljedice koje bi eventualna izgradnja mini hidroelektrane na izvoru rijeke mogla donijeti.

Radovi nisu obustavljeni uprkos činjenici da je i hrvatsko ministarstvo zaključilo da nisu ispoštovani svi propisi. Mještani su i dalje u strahu, a aktivisti najavljuju nastavak borbe. Naglašavamo da je izvor na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine.

"Šutnja administracije je znak da nešto ne štima. Kada su u pitanju dozvole, mi imamo i neslužbene informacije, koje su se i potvrdile, da nisu ispoštovane sve procedure. To je i sasvim dovoljno da se zaustavi gradnja", izjavio je ranije Amarildo Mulić, predsjednik Udruženja Unski smaragdi, prenijela je Federalna TV.

Zašto sve ovo prate institucije u Sarajevu bez konkretnih reakcija? Zašto se dozvoljava da građani samoinicijativno moraju braniti prirodna bogatstva ove zemlje? Čemu služe institucije?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije