Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'

2
A. M.
Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'
Foto: Kolaž / Lejla Kusturica/ACT

U svijetu gdje se očuvanje prirodnih resursa sve više ističe kao ključna tema, ovo je za portal Radiosarajevo.ba kazala aktivistica Lejla Kusturica, direktorica Fondacije "Atelje za društvene promjene - ACT", nakon novog susreta u četvrtak, 14. marta, sa građanima Sarajeva.

Lejla Kusturica, koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH), svojim predanim radom i strašću prema okolišu, postala je 'zaštitino lice' u borbi za očuvanje rijeka, vitalnih ekosistema koji su pod sve većim prijetnjama.

Podijelila je svoje uvide i perspektive s portalom Radiosarajevo.ba, ističući hitnost i važnost ovog pitanja za budućnost naše zemlje i njenih građana.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

U četvrtak, 14. marta, aktivistice i aktivisti Fondacije "Atelje za društvene promjene" izašli su na ulice grada Sarajeva, s ciljem podizanja svijesti o ključnim pitanjima zaštite rijeka i šuma.

"Mi smo danas isprintali lažni novac, 50 KM 50 bosanskih bukvi, onako simbolično, sarkastično smo to dijelili građanima, zajednički razgovarajući o tome.", rekla je Lejla Kusturica.

Ova akcija odvija se u kontekstu sve većih prijetnji prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, gdje se primjećuje prodaja prirodnih resursa po bagatelnoj cijeni, uz minimalne koncesijske naknade i promjene zakona koje favoriziraju investitore.

"Ono što svjedočimo i uočavamo na terenu je da se naša prirodna bogatstva prodaju bagatelno, koncesione naknade su mizerne, mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima", kaže Kusturica.

Naglasak je stavljen na važnost očuvanja šuma kao vitalnih ekosistema te na ulogu države u donošenju odluka o prenamjenama, a ne Vlade FBiH.

Aktivisti za zaštitu rijeka poručili: Dom naroda mora spriječiti gradnju MHE

Aktivisti za zaštitu rijeka poručili: Dom naroda mora spriječiti gradnju MHE

"U ovom trenutku je javna rasprava za zakon o šumama FBiH i ono što nas najviše brine je činjenica, u ovom obliku zakona, dodat je jedan član, koji pretpostavlja mogućnost prenamjene šumskog zemljišta u rudnike ili u predjele na kojima će se proizvoditi neki od obnovljivih izvora energije, poput solara itd…", rekla je Lejla Kusturica za portal Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o našim rijekama, rijeka Neretva nas posebno zabrinjava, hidroelektrana Ulog je gotovo završena, vlasti u FBiH i u RS-u su se oglušile potpuno na zahtjeve aktivista, mišljenja i volju građana koji nisu željeli ovaj projekat.

"Gornji Horizont je isto tako veliki projekat, putem kojeg se krade voda iz sliva rijeke Neretve i šalje u sliv rijeke Trebišnjice i prijeti da Hercegovinu pretvori u Saharu."

Buna, Bunica, Bregava su rijeke koje bukvalno mogu da presuše u jednom dijelu godine zbog tih projekata. Problema je puno i mi smo danas razgovarali s ljudima i pozivali ih na ujedinjenje, zajedništvo, podršku aktivistima kako bismo odbranili naše domove, a to je naša zemlja, naša šuma, naš vazduh, naša voda”, rekla je Lejla Kusturica za portal Radiosarajevo.ba.

Ko je danas popodne bio na ulicama Sarajeva, mogao je dobiti sumnjive novčanice za kupovinu prirodnih resursa...

Posted by Kasja Jerlagić on Thursday, March 14, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije