"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

1
D.S.
"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Promocija filma Zajedništvo

U organizaciji Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT i ostalih članica regionalnog saveza "Odbranimo r(ij)eke Balkana", koji okuplja ekološke aktiviste i aktivistkinje, aktivističke pokrete i udruženja građana iz država regiona, 22. februara, u četvrtak, u 18 sati u sarajevskom kinu Meeting Point održana je promocija dokumentarnog filma Zajedništvo

Uoči promocije filme za portal Radiosarajevo.ba aktivistice i aktivisti poslali su važne poruke javnosti o gorućim ekološkim problemima u regionu.

Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT, koja se bavi nizom pitanja značajnih za zaštitu životne okoline, ekološku i društvenu pravdu upozorila je na opasnost koja prijeti prirodi gradnjom malih hidroelektrana i tkz. zelenim rudarenjem.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Naša poruka je da nećemo dati rijeke, a isto tako nećemo dati da se naša regija pretvori u rudarsku koloniju. Male hidrocentrale još uvijek su prijetnja za naše rijeke, a isti slučaj imamo i s ovim tkz. zelenim rudarenjem.

Mi naše zajedništvo čuvamo kroz Savez, razmjenjujemo znanja, pomažemo jedni drugima u borbama, ali možda najvažnije - nastojimo da izgradimo nasilno srušenu solidarnost među ljudima. Onda kada mi nismo udruženi, ovaj investitorsko-politički brak zaista može da nam otme i šume i vode", kazala je Kusturica.

Podrška Leonarda DiCaprija bh. okolišnim aktivistima: 'Vi ste inspiracija!'

Podrška Leonarda DiCaprija bh. okolišnim aktivistima: 'Vi ste inspiracija!'

Žaklina Živković iz organizacije Polekol (Srbija), članica i osnivačica saveza "Odbranimo r(ije)ke Balkana podvukla je da problem štetnog rudarstva nadilazi regionalne granice.

"Želimo poručiti da smo zajedno u borbi za rijeke, vodu i životnu sredinu, ali i u borbi protiv ekstraktivizma, a ta borba nadilazi i regionalne granice. Mi smo u Polekolu prošle sedmice okupili aktiviste iz cijelog svijeta, došli su nam ljudi iz SAD, Ekvadora, Peura, Irske, Njemačke koji se jednako kao i mi bore protiv otvaranja novih rudnika i zalažu se za pravednu zelenu tranziciju", naglasila je naša sagovornica.

Na promociju filma stigao je i Jevđenije Julijan Dimitrijević, aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije.

"Udružili smo se da odbranimo rijeke Balkana zato što smo vidjeli kakvo je stanje sa zdravljem Drine koja je živa granica i sve nas trenutno uči lekciji. Ova borba predstavlja slogu, zajedništvo, svima nam je isti neprijatelj - psi na lancu krupnog kapitala koji su spremni da nas gledaju kao zonu žrtvovanja i spremni su na korake koje čestit čovjek ne može zamisliti. Riječ je o koracima bezakonja, zla, napada i izazivanja sukoba, a na nama je da budemo složni i uspostavimo dobre mreže komunikacije", objasnio je aktivist.

Jevđenije Julijan Dimitrijević
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Jevđenije Julijan Dimitrijević

Hajrija Čobo, aktivistica neformalne grupe građana "Park prirode Trstionica i Boriva" Kakanj, upozorila je na problem sa zrakom i vodom na ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Na međi između Vareša i Kaknja otvara se rudnik teških metala i ugrožene su pitke vode koje idu za Kakanj. Javnost postaje svjesna problema ne samo sa zrakom, nego i s vodom, svaki dan imamo nove oboljele od raka. Očekujem da će prevladati interes većine ljudi, a to je zdrava životna sredina. Nije normalno da se jedan Kakanj žrtvuje za dobrobit Engleske i Australije, nismo im toliko dužni. Rudnik je u stranom vlasništvu, a imam dokaze da je zasnovan na korupciji i imam temeljite dokaze za to", zaključila je Čobo.

Promocija filma Zajedništvo
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Promocija filma Zajedništvo

Glavni protagonisti ovog polusatnog filma, autora Svjetlane Panić i Dragana Stanimirovića, su neki od hrabrih boraca i borkinja za spas naših rijeka - članovi i članice regionalnog saveza "Odbranimo r(ij)eke Balkana".

U njemu je predstavljena borba za spas posljednjih divljih rijeka u našem regionu, kao i snaga promjene koju donose u ujedinjeni građani i građanki.

Riječni aktivizam vratio je nadu ljudima širom regiona da su promjene i pobjede moguće čak i onda kada se na suprotnoj strani nalaze domaći i strani moćnici, te je tako inspirisao i brojne druge borbe. Braniteljke i branitelji rijeka izgradili su neraskidivo zajedništvo uprkos svim podjelama i danas ovo naše zajedništvo jača i nastavlja da teče kao rijeka koja ne poznaje granice!

Osnovan u Sarajevu u julu 2021. godine, regionalni savez "Odbranimo r(ij)eke Balkana" okuplja preko 30 neformalnih grupa građana, udruženja građana i pojedinaca udruženih s ciljem zajedničkog i ujedinjenog djelovanja u pravcu zaštite posljednjih divljih rijeka na evropskom kontinentu koje se nalaze pod strašnim napadima energetskih lobija.

Činjenica da još uvijek postoje planovi za izgradnju oko 3.000 malih i velikih hidroelektrana na Balkanu, od Slovenije pa sve do Grčke, definitivno je znak za uzbunu i poziv za aktivnije djelovanje svih nas zajedno u pravcu onemogućavanja realizacije ovih štetnih projekata. Naravno, naše bajkovite rijeke, koje su dio našeg identiteta i resurs koji se može koristiti u mnoge neenergetske svrhe, nesumnjivo su izložene i brojnim drugim rizicima koji prijete da doprinesu njihovom uništavanju, kao što su zagađenje industrijskim i komunalnim otpadom, uzurpacije riječnih obala, neefikasnost sistema upravljanja otpadom itd.

Nažalost, u opasnosti nisu samo naše rijeke, već šume i životna sredina općenito, filmom Zajedništvo još jednom je ukazano na goruće ekološke probleme u regionu.

Pogledajte dokumentarni film Zajedništvo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije