! / Bursać: Sabira Husedžinović treba dobiti ploču ispred Arnaudije u Banjoj Luci

02. 12. 2021. u 22:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Banjalučki novinar i poznati kolumnista Dragan Bursać oglasio se na Facebooku i poručio da bi profesorica Sabira Husedžinović trebala dobiti ploču ispred obnovljene Arnaudije u Banjoj Luci.

Kako kaže Bursać, Sabira Husedžinović je žena koja je životom branila Arnaudiju.

"Kako napisa Jasmin Jusufović, treba pozvati IZ da jednom pločom ili postamentom kod obnovljene džamije Arnaudija u Banjoj Luci oda počast rahmetli profesorici Sabiri Husedžinović, koja je životom branila džamiju, a kad je već ostala sama, trpeći svakodnevni teror srpskih kabadahija u gradu, dokumentovala je njeno rušenje.

'Dokumente, fotografije, i zabilješke o urbicidu u Banjoj Luci, zbog kojih su je proganjale bulumente srpskih policajaca, privodile ju na brojna isljeđivanja, uspjela je izvući iz BL i poslije rata pretvoriti u ovaj neprocjenjiv dokument, temelj svih rekonstrukcija u BL.' navodi Jusufović.

Evo nam sjajne prilike i povoda da se svi zajedno sjetimo profesorice Sabire i njenog grandioznog poduhvata i da upamtimo njen lik i djelo. Zauvijek!", napisao je Bursać.

Uz tekst dodao je 'Dokumenti opstanka' koje je napisala Husedžinović i fotografiju obnovljene džamije u Banjoj Luci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)