Dr. Sinanović o Dodikovom pismu Orbanu: Eho genocidnih ideja Biljane Plavšić

12
F. V.
Dr. Sinanović o Dodikovom pismu Orbanu: Eho genocidnih ideja Biljane Plavšić
Foto: Istraga.ba / Dodik i Orban 'nazdravljaju' jedan drugom i pismima

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je poslije američkih i britanskih sankcija sve izoliraniji, izlaz na međunarodnoj sceni traži kontaktima sa zvaničnicima Ruske Federacije i desničarskim liderima u Europi.

Tako je 16. maja poslao pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ikoni europske krajnje desnice, a kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi. Pismo vrvi od fašističkih narativa o "biološkoj budućnosti", "hrišćanskim vrijednostima i načelima", "biološkom obnavljanju nacije"…

Ideje – pokretači društvenih tokova

Izvršni direktor Centra za islam u savremenom svijetu na Shenandoah univerzitetu u Virdžiniji u SAD-u dr. Ermin Sinanović kaže za portal Radiosarajevo.ba da Dodikovo pismo Orbanu odiše "idejama vjerske i rasne superiornosti", u ovom slučaju Evropljana i hrišćana/kršćana nad "ostalima".

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

"Ideje su pokretači društvenih tokova. Još je Norman Cigar pisao o ulozi srpskih orijentalista u genocidu nad bosanskohercegovačkim muslimanima. Jedna od pokretačkih ideja je bila vjerovanje da muslimani posjeduju inferiorni genetski materijal. To je tvrdila i Biljana Plavšić, presuđeni ratni zločinac. Eho ovih ideja možemo prepoznati u Dodikovom pismu", ističe Sinanović.

Ako se, dodao je on, prisjetimo da su počinitelj masakra u Christchurchu na Novom Zelandu i Anders Breivik u Norveškoj našli inspiraciju u velikosrpskim idejama, koje se zasnivaju na islamofobiji i etničko-vjerskoj superiornosti, a i da je nedavni masakr nad afroamerikancima u Buffalu u državi New York inspiriran ubistvom muslimana u Christchurchu, onda možemo shvatiti pogubnost ovakvih ideja i da se ovdje ne radi čisto o mišljenju.

"Linija koja razdvaja ove ideje s jedne strane, i masakre i genocid s druge, je vrlo tanka. Kombinacija desničarskih političkih ubjeđenja i ideja superiornosti bijelaca i kršćana/hrišćana nad ostalima je trenutno jedna od najvećih prijetnji miru i toleranciji, pogotovo u zapadnim zemljama. Žalosno je da nakon agresije na BiH i genocida počinjenog nad njenim najmnogobrojnijim narodom ovakva politika i ove ideje i dalje opstoje u samom vrhu politike bosanskohercegovačkih Srba i njihovog vođstva, pa time i u institucijama države Bosne i Hercegovine", zaključio je dr. Sinanović.

Dr. Ermin Sinanović - undefined

Foto: ustupljeno za radiosarajevo.ba: Dr. Ermin Sinanović

Šta je Dodik pisao Orbanu?

Podsjetimo, lider SNSD-a je u pismu Orbanu naglasio da je njegova izborna pobjeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske", te posebno naglasio da je zadovoljan Orbanovim stavovima.

"Slažem se s tobom da Evropa time što je izabrala odabrane imigracije ide ka vlastitom samoubistvu svoje energetske bezbijednosti i ekonomskog prosperiteta. Odobrenim imigracijama, Evropa radi i na ukidanu svoje biološke budućnosti zasnovane na hrišćanskim vrijednostima i načelima. Divimo se Tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj mjeri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti.
Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehrišćanske vjere.

RS prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svoje mogućnosti također primjenjuje 'mađarski model' podrške porodici", navodi se, između ostalog, u pismo koje je napisao Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije