Dr Selimić odgovara kolegama: Što oni ne izađu na trijažu?

B. T.
Dr Selimić odgovara kolegama: Što oni ne izađu na trijažu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Medicinari se povukli s trijažnih punktova

Oni su ispilitizovani. Nemaju pravo da pričaju!

Kaže to u izjavi za Radiosarajevo.ba prim. dr Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Takva reakcija dolazi nakon što je Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo danas u saopćenju za javnost iznio kritike na račun štrajka u organizaciji sindikalne organizacije na čijem čelu je Selimić.

Medicinske sestre i tehničari, podsjetimo, smatraju da je štrajk ispolitizovan, da nanosi više štete nego koristi zdravstvenim radnicima i građanima KS te da nije trebao biti organiziran u vrijeme pandemije.

Medicinske sestre i tehničari: Štrajk je ispolitizovan, nanosi štetu

Reagurajući na takve kontstacije iz drugog sindikata, Selimić osporava legitimnost Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara KS, kaže da imaju mali broj članova, „da ne misle svojom glavom“, odnosno da su produžena ruka Sindikata doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja u Sarajevu, na čijem je čelu prim. dr. Izet Hočko.

„Mi ih kolokvijalno zovemo „Hočko 2“, napravio ih je doktorski sindikat, sve za njih radi doktorski sindikat, i jedni i drugi prepisuju od nas pravilnike, statute, kolektivne ugovore...,tako da nemaju pravo ništa da pričaju, kaže Selimić, odgovarajući na kritike medicinskih sestara i tehničara.

Pita se zar su u drugom sindikatu zadovoljni sadašnjim koeficijentom, plaćom.

„Da im neće doktorski sindikat izboriti koeficijente, podići plaću? Misle li oni na svoju djecu, pita se Selimić.

Kaže da je u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo mali broj članova – u Domu zdravlja 111, a da ih ukupno „nema ni 160“.

„Nemaju svoj prostor, bore se za žiro-račun, neko uplaćivanje...Toliko je nedorečenosti, toliko diletantizma...“, kaže Selimić, tvrdeći da je jedini zakonski reprezentativan sindikat onaj kojeg on vodi.

Upitan da li štrajk koji traje već mjesecima utiče na pružanje usluga pacijentima, Selimić odgovara:

„Oni sada pričaju o pandemiji. Što za vrijeme našeg štrajka njih 160 iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara nisu izašli na trijažne punktove. Što ne rade oni i doktori. Kada ih je generalni direktor stavio na te pozicije, odmah su počeli kukati. O kojoj pogubnosti pričamo, ako na 420.000 stanovnika Kantona Sarajevo imamo 20-30 -40 COVID-19 pozitivnih? Ko vam garantuje da ih niste imali po 500 dnevno u martu, aprilu i maju, kada se radilo manje testiranja“, zaključuje Selimić u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije