Zdravstveni radnici pred Vladom KS: Nećemo odustati od povećanja plaća

M. R. S.
Zdravstveni radnici pred Vladom KS: Nećemo odustati od povećanja plaća
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest zdravstvenih radnika

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo izašli su danas na mirni jednosatni protest pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

Na ovaj korak su se odlučili zbog, kako su ranije kazali, neodlučnosti Marija Nenadića, premijera Vlade KS, da se riješi njihov problem. Traže potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, rekao je da su odustali od zahtjeva za retroaktivnom primjenom ugovora od 1. januara ove godine, od zahtjeva da u nazivu ugovora stoji "granski", ali da je pitanje usklađivanja koeficijenata nešto od čega neće odustati, da je to tačka preko koje neće preći.

Podsjetimo, skoro 3.500 medicinara, članova ovog sindikata, nastavili su jučer  generalni štrajk, privremeno "zaleđen" zbog pandemije.

Naime, oni su se jučer povukli s trijažnih punktova. Primat će samo životno ugrožene pacijente. U trijažnim punktovima ostali su samo ljekari, koji pripadaju drugom, Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Također, svaki dan od 10.30 do 11 sati izlazit će ispred svojih zdravstvenih ustanova.

"Očekujemo stav Vlade. Vidjet ćemo, kako budu glasali - znat ćemo ko je protiv heroja u bijelom", rekao je danas Selimić, te dodao da Vlada KS daje i potpisuje kolektivni ugovor s doktorskim sindikatom, pa je pitao zašto ne bi i s njima.

Kemal Torlak, koji je u rukovodstvu Sindikata radnika u zdravstvu KS, inače zubni tehničar, istakao je da su zaslužili povećanje plaća, te da su svugdje u svijetu dobili stimulacije jer su na prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

"Mi ne tražimo puno. Za medicinske sestre povećanje od 127 KM, za radnike kao što su spremačice 50 KM. Nemamo ništa protiv doktorskog sindikata. Njima su povećali, nek se pusti da i mi dobijemo povećanje", dodao je Torlak.

Mario Nenadić, premijer KS, i još nekoliko ministara, došli su pred okupljene.

Nenadić je pozvao na nastavak razgovora iza nedjelje. Istakao je da ima nekoliko otežavajućih faktora, između ostalog pitanje sredstava.

"Sastavni dio pisma koje smo uputili Sindikatu je izjašnjenje Zavoda zdravstvenog osiguranja o raspoloživim sredstvima. S njima trebamo nastaviti razgovore. Stavljanje paragrafa na nešto čega nema... Možda sredstava bude", dodao je Nenadić.

Podsjetio je da Sindikat tvrdi da je za njihove zahtjeve potrebno 8 miliona KM, a iz Zavoda se govori o 13 miliona KM, te da pet miliona KM razlike nije malo.

Neki od okupljenih su nezadovoljno prokomentirali kako ima novca za doktore, a nema za njih, dok je jedna od okupljenih radnica u zdravstvu je pozvala Nenadića da dođe i kazala: "Doktori vam spavaju na radnom mjestu".

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. septembra prošle godine, ali su, navodi Selimić, cijelo vrijeme obavljali više od 80 posto svog posla kako građani ne bi ispaštali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije