Sindikat / Štrajk u KS: Medicinari se povukli s trijažnih punktova

08. 07. 2020. u 10:46:00 M. R. S.

Shares: 388

Približno tri i po hiljade medicinara, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo nastavili su danas generalni štrajk, privremeno "zaleđen" zbog pandemije.

Oni su se u 10.30 sati povukli s trijažnih punktova i na taj način nastavili sa generalnim štrajkom tokom kojeg će primati samo životno ugrožene pacijente.

Kako je i najavio prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, medicinari su danas od 10.30 do 11 sati izašli ispred svojih zdravstvenih ustanova.

Tako će biti svakog dana dok s Vladom Kantona Sarajevo ne postignu dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju od februara prošle godine.

Edo Selimić, predsjednik ovog sindikata, kazao je da je ovo pravo vrijeme da se završi pitanje kolektivnog ugovora s ovom Vladom u korist pacijenata, zaposlenika i vlasti.

Dodao je jutros za Radiosarajevo.ba da su sve zahtjeve stavili van snage i ostao je samo zahtjev za usklađivanje koeficijenata.

"Prema informacijama, samo je ostalo da premijer Mario Nenadić kaže 'da' ili 'ne'", rekao je Selimić.

Istakao je da su se članovi ovog sindikata povukli iz trijažnih punktova, a uz to će svaki dan biti polusatno okupljanje.

Kako će se to odraziti na pacijente i kako će se raditi zavisit će, kazao je, od doktorskog sindikata i doktora, koliko su sposobni da rade trijažu. Napomenimo, osim ovog, postoji i Sindikat ljekara.

Selimić je pojasnio da sestra radi u trijaži, laborant vadi krv, inženjer radiologije snimak pluća, bris radi laborant, pa tek onda sve dođe do doktora, što dovoljno govori koliko su važni.

On je istakao i da razgovori nisu urodlili plodom, od tužbe bi bilo 'umri kenjče dok ne naraste trava', tako da im je štrajk ostao kao jedini način sindikalne borbe.

Kada je u pitanju rad s pacijentima, oni će ići direktno kod doktora u ordinaciju, a medicinska sestra će raditi samo ono što je hitno.

Podršku su pružili i pojedini ljekari ističući da su doktori i medicinske sestre tim.

Prisutna je bila i direktorica Doma zdravlja Centar Amela Kečo.

"Ovdje sam radi zaposlenika. Uvijek sam uz svoje kolege bez obzira na prfesiju", poručila je Kečo.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. septembra prošle godine, ali su, navodi Selimić, cijelo vrijeme obavljali više od 80 posto svog posla kako građani ne bi ispaštali.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio odluku o izlasku na mirne proteste koji su najavljeni za četvrtak u 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Na ovaj korak odlučili su se, kako je rekao Selimić, zbog neodlučnosti Marija Nenadića, premijera Vlade KS, da se riješi njihov problem.

Podsjetio je kako je Sindikat sa predsjedavajućim Skupštine KS Mirzom Čelikom, u martu dogovorio rješavanje problema radnika u zdravstvu, ali se sve zadržalo na tome. 

KOMENTARI (12)