Dr. Nakaš: Da je vakcinacija počela na vrijeme, ne bi bilo ovoliko mrtvih

7
F. Vele
Dr. Nakaš: Da je vakcinacija počela na vrijeme, ne bi bilo ovoliko mrtvih
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Nakaš

Koronavirus odnosi nove živote. Osmrtnice i brojne objave na društvenim mrežama svjedoče kroz kakvu kataklizmu prolazi Bosna i Hercegovina.

Mjesec mart koji je iza nas bio je najsmrtinosniji do sada.

Iako ohrabruju vijesti da je broj oporavljenih veći od broja zaraženih u, primjerice, Kantonu Sarajevo, broj smrtnih slučajeva ne opada. Kako su potvrdili iz Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), preminulo je novih 25 osoba.

Podsjetimo, na bolničkom liječenju u KCUS-u nalazi se 487 teških COVID bolesnika, od kojih je 51 u intenzivnoj njezi, dok ih je 19 u jako teškom stanju. U Infektivnoj klinici nalazi se 90 bolesnika, a na lokalitetu na Podhrastovima 108.

"Svakodnevno svjedočimo dvocifrenim brojevima umrlih od posljedica COVID virusne infekcije. Umiru naši građani, umiru zdravstveni radnici i oni koji su u službi liječenja oboljelih, umiru mladi... ", kaže za Radiosarajevo.ba poznati sarajevski ljekar infektolog, dugogodišnji direktor Opće bolnice Sarajevo dr. Bakir Nakaš.

Ugledni sarajevski je nedavno podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića zbog nenabavljanja vakcina.

Dr. Nakaš ističe da je sve jasnije ko je kriv za ovakvo stanje .

"Teško je članovima porodice i prijateljima umrlih obrazlagati razloge umiranja njihovih najdražih. Svjesni smo i niza razloga povećanog broja umrlih od korona virusne infekcija, a posebno činjenice da bi povećanu smrtnost u sadašnjem trenutku sigurno umanjila na vrijeme započeta vakcinacija prioritetnih grupa, a posebno masovna vakcinacija građana Bosne i Hercegovine. Nažalost, i danas smo u situaciji da čekamo početak vakcinacije, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz navedenih razloga ostaje nam obaveza da apeliramo na građane da se pridržavaju protivepidenmiskih mjera koje su nam u sadašnjem trenutku garancija da se nećemo zaraziti i oboljeti od ove infekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije